Jouw toekomst

Waarom een cursus Pensioen in Zicht?

“Je bent niet ‘af’ als je zestig bent.
Je bent nog steeds iemand aan het worden.”
– Frits de Lange

Binnenkort zet je een punt achter je werk. Betaalde arbeid heeft vele jaren centraal gestaan in je leven. Vaak wel 30, 40 jaar of meer. Met pensioen gaan is dan een ingrijpende verandering. Enkele thema’s om over na te denken:

 • Neem goed afscheid. Denk op tijd na over je eigen wensen, bespreek ze met anderen. Begin op tijd met overdragen van je werk en het organiseren van je afscheid. Bespreek met je leidinggevende (en je partner) de mogelijkheid om een cursus Pensioen in Zicht te volgen. Check je CAO over de mogelijkheden.
 • Met pensioen gaan betekent stoppen met betaalde arbeid. Hoe ga je je leven na je carrière plezierig en betekenisvol invullen? Een trend: steeds meer gepensioneerden blijven actief, al dan niet betaald. In een vorm die past bij hun ambities en talenten.
 • Oud worden en gezond blijven is een ander belangrijk thema. Met een gezonde leefstijl vergroot je de kans op gezond oud worden aanzienlijk. Hoe ga jij in deze nieuwe levensfase goed voor jezelf zorgen?
 • Als jij stopt met werken, heeft dat ook impact op je partner. Het vraagt om een nieuwe afstemming. Wat ga je samen doen, wat alleen of met anderen? Ken je elkaars verwachtingen en wensen? Geef je elkaar ruimte en houd je rekening met de ander? En als je single bent: hoe geef je invulling aan je sociale leven zonder je collega’s?

Het afsluiten van je loopbaan is een ingrijpende verandering. Ook voor jou persoonlijk. Pensioen markeert het einde van betaald werk en het begin van een nieuwe levensfase. Onze cursus Pensioen in Zicht biedt een waardevolle doorstart naar deze nieuwe periode. Samen met generatiegenoten sta jij (en je partner) stil bij deze verandering. Onze Pensioen in Zicht-cursussen worden hoog gewaardeerd (cijfer XXX). De diversiteit van de deelnemers zorgt voor een inspirerende uitwisseling van ervaringen en toekomstplannen. Onze ervaren trainers zijn gespecialiseerd in de vragen, dilemma’s en uitdagingen van mensen die met pensioen gaan.

Kies uit een breed scala aan locaties, elk met een unieke mix van sprekers, natuur en ontspanning. Het gevarieerde programma omvat verrijkende ontmoetingen, beweging, frisse buitenlucht, prikkelende sprekers, gezamenlijke maaltijden en gezellige momenten van ontspanning.

Tijdens de cursus behandelen we belangrijke vragen als:

 • Wat betekent stoppen met werken voor jou?
 • Hoe neem je op een goede manier afscheid?
 • Welke veranderingen staan jou (en je partner) te wachten?
 • Hoe zorg je goed voor jezelf en je naasten?
 • Waar liggen je interesses en kwaliteiten? Waar word je blij van?
 • Hoe kun je betekenisvol en actief blijven?
 • De cursus geeft de kans om samen met zo’n 16 generatiegenoten tot waardevolle gesprekken te komen. Je ontmoet mensen uit alle hoeken van de samenleving, ieder met zijn/haar eigen levenservaring, levenswijsheid en toekomstplannen. We kunnen veel van elkaar leren!
 • Hoe bijzonder is het om samen met je partner een cursus te volgen? Je komt tot gesprekken die je niet elke dag samen voert, je deelt met elkaar wat je raakt in deze dagen, je hebt samen plezier!
 • Het programma biedt volop ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. We werken veel in groepjes, waarin ieder tot zijn/haar recht kan komen. Dat zorgt voor verdieping en herkenning. Het doet wel een beroep op je eigen actieve bijdrage. Alleen maar achterover zitten en luisteren is er niet bij. Maar: niets moet.
 • Er is ruimte voor reflectie en bezinning op vragen die jou bezighouden. Wat doet deze verandering met je? Waarover voel je je wellicht onzeker? Welke wensen leven er in je? Hoe blijf je betekenisvol in het leven staan? Hoe hervind je je balans?
 • Onze trainers brengen een schat aan levens- en werkervaring mee. Ze hebben veel bagage bij zich over de thema’s die aan bod komen. Ze zijn in staat om een veilige en open sfeer te creëren, waarin er ruimte is voor iedereen. Ze hebben humor en bewaken een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
 • We zorgen voor veel afwisseling in onze programma’s. Geen dagenlange zitsessies. Wel regelmatig naar buiten voor een frisse neus of een wandeling met een natuurgids, even in beweging komen, creatieve werkvormen of een inspirerende inleider. Dat alles in een van onze accommodaties waar je je snel thuis voelt.
 • Onze cursussen zijn het resultaat van jarenlange ervaring met mensen die de overstap maken naar een nieuwe levensfase. De inhoud van de cursussen passen we regelmatig aan, de wereld om ons heen verandert immer snel. We laten ons inspireren door onze deelnemers, actuele wetenschappelijke inzichten, onze inleiders en andere praktijkexperts op het vlak van vitaal oud worden.

Afscheid nemen van je werk
Wat is voor jou het goede moment om te stoppen met werken? Hoe draag je je werk goed over? Hoe geef je je eigen invulling aan je afscheid?

Sfeerimpressie van het afscheid van coördinator Wim Ballemans in september 2022

Goed voor jezelf zorgen
Je wordt ouder, dat is een feit. Hoe zorg je goed voor jezelf, voor lichaam en geest? Aandacht voor voeding, beweging en veerkracht en ontspanning.

Je sociaal kapitaal
Hoe ziet je sociaal kapitaal er uit nu je collega’s naar de achtergrond verdwijnen? Familie (inclusief oppassen en mantelzorg), vrienden en mensen in je directe woonomgeving worden belangrijker. Komt er ruimte voor nieuwe mensen, die aansluiten bij jouw interesses?

Een betekenisvol leven
Werk geeft betekenis aan ons leven, we voelen ons onderdeel van de samenleving. Hoe geef je in deze nieuwe levensfase betekenis aan je leven? Waar voel je je mee verbonden? Waar word je blij van? Wat wil je leren? Wat inspireert je?

Balans
Als je stopt met werken raak je in meer of mindere mate in disbalans. Logisch, de bezigheden die jarenlang centraal stonden vallen van de weegschaap af. Wat heb jij nodig om weer meer in balans te komen?

Onze deelnemers zijn enthousiast

We ontvangen regelmatig brieven en verslagen van onze deelnemers, waarin zij vertellen over hun ervaringen.

Lees ervaringen

Zo maken we onze cursussen extra aantrekkelijk

Wanneer je je aanmeldt voor een cursus bij Stavoor krijg je direct toegang tot onze Leeromgeving. Dit is een laagdrempelige online omgeving boordevol informatie. Een prachtige manier om je voor te bereiden en om je verder te verdiepen in de thema’s die jou aanspreken. In de verschillende modules wordt ingegaan op afscheid nemen en een doorstart maken, balans, een betekenisvol leven en goed voor jezelf zorgen. Ook komt sociaal kapitaal aan bod en het belang daarvan in deze levensfase. In de leeromgeving kun je opdrachten maken en vind je verdiepende teksten en filmpjes. Ook vind je er interviews met ervaringsdeskundigen op het gebied van pensioen. Kortom: een schat aan informatie om je goed voor te bereiden. Na afloop van de Pensioen in Zicht cursus blijft de mogelijkheid om gebruik te maken van de leeromgeving. Je kunt dus als je straks met pensioen bent nog eens rustig een en ander nalezen.

Elke deelnemer ontvangt bij aanvang van de cursus het Blauwe Boekje. Het kleurrijke boek zit vol met inspiratie en tips. Stap voor stap neemt het boek je mee in je voorbereiding op je pensioen, het afscheid nemen, goed voor jezelf zorgen, aandacht voor je sociaal kapitaal, toekomstplannen maken en je zoektocht naar een nieuwe balans. Onderweg kom je boekentips, bijzondere mensen en wijze lessen uit andere culturen tegen. En achterin nodigen de lege bladzijden je uit om tijdens de cursus je eigen gedachten, ervaringen en tips op je schrijven. Zo wordt het boekje een persoonlijk naslagwerk, waar je ook na de cursus nog veel plezier van kunt hebben.

Wij zijn onderdeel van de LB Groep, een familie van bedrijven