Onze inspiratie

Onze blogs

Inspiratiebronnen

Iedereen die stopt met werken brengt een hele vracht aan levenservaring met zich mee. Je loopt immers al ruim 60 jaar mee. De kunst is om die levenservaring om te zetten in levenswijsheid. Dat kan door open te staan voor de verhalen van anderen. En door af en toe stil te staan en jezelf af te vragen: wat leer ik hiervan? En hoe kan ik hier verder mee? Dan zet je je ervaringen om in wijsheid.

In onze cursussen gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over ‘levensvragen’ als:

  • Wat betekent oud worden voor mij? Welke kansen en valkuilen ervaar ik daarbij?Hoe blijf ik betekenisvol voor mezelf en anderen?
  • Hoe behoud ik mijn levenslust en veerkracht?

Onze trainers leren veel van de levenservaringen die onze deelnemers met elkaar uitwisselen..

Lees hier meer over de ervaring en wijsheid van onze deelnemers.

We kijken voortdurend goed om ons heen wat er in de wereld gebeurt op het gebied van gezond en betekenisvol oud worden. We laten drie voorbeelden van onze inspiratiebronnen de revue passeren.

Positieve Gezondheid

De jonge huisarts Machteld Huber, inmiddels in de 70, stond zelf ooit als patiënt oog in oog met haar eigen dood. “Een patiënte van mijn leeftijd was net overleden aan kanker, toen bij mij dezelfde kanker werd vastgesteld. Ik vroeg mij af: wat doet er echt toe voor mij? Uiterlijkheden als carrière vielen weg. Als ik doodga, dacht ik, dan wil ik dat wat ik gedaan heb, zinvol is geweest.” Ze besloot het begrip ‘gezondheid’ te herijken. Als ervaringsdeskundige wist ze namelijk dat patiënten daar iets anders onder verstaan dan dokters, iets veel ruimers dan de afwezigheid van ziekte. “Dat wilde ik wetenschappelijk onderbouwen, dus ging ik mensen interviewen. Ze vertelden me dat gezondheid geen doel was, maar een middel om ergens te komen, bij wat voor hen belangrijk was.” In die gesprekken turfde Huber in totaal 556 begrippen die patiënten associeerden met ‘gezond’. Die is ze gaan groeperen. Uiteindelijk bleven er zes ‘dimensies’ over van wat ze ‘positieve gezondheid’ ging noemen: lichamelijk, mentaal, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Een betekenisvol leven staat daarbij centraal.

Het model van Positieve Gezondheid, weergegeven in een spinnenweb, brengt in beeld wat je zélf het liefst wilt veranderen. Je spreekt daarmee je eigen bron van veerkracht aan. Steeds meer professionals vinden in Positieve Gezondheid sleutels om de zorg te verbeteren. Op de website van het iPH (Institute for Positive Health) is er een tool waarmee je jezelf kunt analyseren en ontdekken hoe jij je verhoudt tot Positieve Gezondheid. Ook kun je op deze site het model downloaden.

Bekijk dit filmpje:

(Afbeelding spinnenweb)

Maak je eigen spinnenweb: https://mijnpositievegezondheid.nl/

Blauwe Zones

Blauwe Zones zijn gebieden waar mensen tot op hoge leeftijd een vitaal, sociaal en betekenisvol bestaan leiden. Welvaartsziekten, zoals obesitas, suikerziekte en hart- en vaatziekten komen nauwelijks voor. Michel Poulan en Gianni Pes zijn de grondleggers van de Blauwe Zones. Dan Buettner gaf ze via National Geographic bekendheid: Okinawa (Japans eiland), Ikaria (Grieks eiland), Nouro (deel van Sardinië), Nicoya (schiereiland bij Costa Rica). Later werd Loma Linda (in de buurt van Los Angeles) toegevoegd. Samen met een groot team van wetenschappers is er jarenlang onderzoek naar de Blauwe Zones. Dat leidde tot een aantal factoren, die bepalen dat de bewoners van deze gebieden langer en gezonder oud worden.

‘Niets verklaart op zich waarom mensen in de Blauwe Zones zo oud worden’ zegt Buettner in zijn boek De Blue Zones Methode. ‘Het is in feite een onderling samenhangend web van factoren – voeding, ons sociaal netwerk, dagelijkse rituelen, de fysieke omgeving en het gevoel een doel te hebben – dat ons voortstuwt en het leven betekenis geeft.’ Deze langstlevenden stellen met hun levenswijze (al dan niet bewust) de aftakeling uit en weten ruimte te geven aan groei.

Leestip: De Blue Zones Methode, Dan Beuttner

Bekijk dit filmpje:

Salutogenese

Salutogenese richt zich op de factoren die gezondheid stimuleren. Dat is een andere benadering dan we gewend zijn in de reguliere gezondheidszorg, waarin de oorzaak van ziekten centraal staat. Aaron Antonovsky introduceerde in 1979 het salutogenese model. Bij onderzoek onder overlevenden van de Holocaust viel hem op dat sommigen ondanks dramatische ervaringen later in hun leven konden gedijen. Antonovsky ontdekte een aantal krachtige factoren die gezondheid veroorzaken. Hij ontdekte dat een gevoel van samenhang van grote invloed is op gezondheid. Drie factoren spelen daarbij een hoofdrol en voorkomen dat we te veel ziekmakende stress ervaren:

  • Begrijpelijkheid: een gevoel en vertrouwen dat je gebeurtenissen in je leven kunt begrijpen.
  • Beheersbaarheid: de overtuiging dat je over vaardigheden en hulp beschikt die nodig zijn om om te gaan met wat er op je pad komt.
  • Zingeving: een overtuiging dat de dingen in het leven interessant zijn en een bron van voldoening.

In Nederland verzorgt Birgit Spoorenberg al jarenlang de cursus Oorzaken van gezondheid. Daarin speelt de natuur een belangrijke rol. Birgit: “De natuur is een ‘oude vriend’, ze heeft een gunstig effect op ons. Oude vrienden, zoals gezonde voeding en wandelen in de natuur, voorkomen dat we chronische stress oplopen.”

Meer weten? Ga naar www.cursussalutogenese.nl
Kijk en luister naar haar podcast:

In al onze cursussen komen praktijkexperts een inleiding verzorgen over thema’s als gezondheid, betekenisvol leven, natuur, yoga en mindfulness of financiële zaken. Al die praktijkexperts brengen, ieder op hun eigen terrein, veel kennis en wijsheid mee. We zetten er vier in de schijnwerpers.

Frits de Lange: Goed oud worden moet je leren
Frits was tot zijn pensioen in 2021 hoogleraar Ethiek in Groningen. Vanaf die tijd is hij als inleider verbonden aan Stavoor. Van zijn hand is het boek Eindelijk volwassen De wijsheid van de tweede levenshelft. Hij gelooft niet in de leeftijdloze, eeuwig jonge oudere. En ook het beeld van ouderdom als verval klopt slechts ten dele. Frits ziet een derde weg: de weg van de wijze oudere. Ware wijsheid is volgens Frits dat je je gerichtheid op jezelf kwijtraakt. We leren onszelf beter kennen en relativeren. Dat helpt om met meer compassie naar de wereld te kijken en je in te spannen voor toekomstige generaties.

In een van zijn blogs schrijft Frits over zijn eigen proces van stoppen met werken. ‘Je bent niet ‘af’ als je zestig bent. Je bent nog steeds iemand aan het worden. Je kunt doorgroeien. Je bent een beetje volwassen geworden, hopelijk. Nu gaat het erom dat je ook nog wijs wordt.’ Hij noemt zichzelf dan ook een oudere in opleiding.

Download hieronder de blogs van Frist de Lange

Downloaden

"*" geeft vereiste velden aan

Corine Tiemens: Bewuste Beweeg Momenten
Corine is al jarenlang gastspreker in onze cursussen in Schoorl. Ze werkt ook na haar 70e nog steeds als fysio- en manueel neurotherapeut en is gefascineerd door houding en beweging. Haar ervaring is dat veel klachten ontstaan uit ingesleten gewoontehoudingen en bewegingen, die ons lichaam onnodig belasten.

Haar advies telt 3 letters: B B M. Bewuste Beweeg Momenten, rustige, kleine bewegingen in een gewricht, met aandacht uitgevoerd. Die bewegingen smeren je gewrichten, die zo worden gevoed en verschoond. Daarmee houd je jezelf soepel. Het is een speciale ervaring om haar workshop actief bij te wonen. En wat vooral telt: je gaat met hele concrete tips naar huis.

Florentine van Vollenhoven: Natuurgeneeskunde
Ook Florentine kun je al jarenlang op verschillende van onze locaties als gastspreker tegenkomen. Ze heeft een praktijk voor natuurgeneeskunde en verzorgt voor Stavoor een inleiding over Gezondheid en vitaliteit bij de ouder wordende mens. ’Ouder worden gaat vaak gepaard met fysieke ongemakken en vermoeidheid. Denk maar aan PHPD (Pijntje Hier Pijntje Daar). Levensvreugde kan afnemen, de verzuring slaat toe. Florentine weet helder uit te leggen dat je er wel iets aan kunt doen. Denk aan gezonde, vooral verse voeding, nachtrust en ontspanning, zingeving en sociale integratie. Na haar inleiding ga je met nieuwe voeding naar huis.

Josien van Boekel: De natuur als inspiratiebron
Josien is onze natuurgids in het Zuid-Limburgse land. Als geen ander kan ze tijdens haar wandelingen verwondering wekken. Zoals met haar verhaal over de wijngaardslak, die er in slaagt om in de vrieskou te overleven. Ze sluit haar ‘huisje’ af met een zelfgemaakt deurtje van kalk. Als het heel koud wordt maakt ze een dubbele deur met isolatieruimte er tussen! Josien: ‘Nu je werk wegvalt komt er meer tijd om te genieten van de natuur. Ik pleit ervoor om vooral met de kleinkinderen er op uit te trekken. De iPad en TV trekken vaak meer dan buiten spelen. En de ouders hebben het druk druk. Ligt hier geen mooie taak voor opa’s en oma’s?’ Loop maar eens mee met Josien, dan begrijp je wat ze bedoelt. Je zult er zelf vast en zeker ook van genieten.

Op de hoogte blijven van ons aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Wij zijn onderdeel van de LB Groep, een familie van bedrijven