Lex Hoefnagels
Hoe Lex Hoefnagels van zijn afscheid een onvergetelijke happening maakte
In onze PIZ-cursussen ontmoeten we vaak mensen met een bijzonder verhaal. Verhalen die je bijblijven. Zoals het verhaal van Lex Hoefnagels die geheel in lijn met zijn drijfveren afscheid nam als beleidsmedewerker Ruimtelijke Kwaliteit en ‘bosstrateeg’ bij de Provincie Limburg. We vertellen dit verhaal mede aan de hand van foto’s, want een beeld zegt inderdaad soms meer dan 1000 woorden.
– tekst Frans Hoeke –
25 jaar werkte Lex voor de meest zuidelijke provincie van ons land. Daarvoor was hij in dienst bij Staatsbosbeheer. Zijn loopbaan startte veertig jaar geleden bij het Ministerie van Landbouw. Wat hij als ‘jong broekie’ toen al wist: voor mij wordt het later als mijn eigen pensioen in zicht komt geen afscheid met een receptie en handjes schudden. Het moet iets heel anders worden: iets spetterends en iets met impact.
Waarvan acte. Zijn afscheid van zijn werk en de overgang naar zijn nieuwe levensfase markeerde Lex door een met behulp van tv-boswachter Arjan Postma georganiseerde masterclass. Daarover later meer.
Gebiedsontwikkeling
Eerst vertelt Lex meer over zichzelf. “Ik heb mijn hele leven gewerkt in de gebiedsontwikkeling. Mijn liefde voor dit werk ontstond door het jong overlijden van mijn vader die bij de Heidemaatschappij werkte. Er kwamen regelmatig collega’s van ons vader bij ons thuis. Ik laafde me dan aan de verhalen die ze kwamen vertellen over wat mijn vader wel niet had betekent voor het landschap in Limburg.”
Liefde voor het groene vak
Het is dan ook allesbehalve een wonder dat Lex koos voor de wereld van landschap en natuurbeheer. “Ik voelde sterk de drang om ook die kant op te gaan. Tijdens mijn opleiding in dit vak had ik het geluk om enkele charismatische docenten te treffen en daarbij sprong de vonk voor de liefde voor het groene vak op mij over.“
In ons gesprek Lex vertelt dat hij bij wijze van spreken met ‘hink-stap-sprongen’ de provincie Limburg zou kunnen doorkruisen aan de hand van natuur- en bosprojecten waarbij hij betrokken is geweest. Van Noord-Limburg (Mook) tot het uiterste Zuiden zou een kralensnoer geregen kunnen worden van natuurgebiedjes en plekken waar het areaal bos is uitgebreid. Niet alleen meer, maar ook beter bos, vertelt Lex.
Fotoverhaal
Aan de hand van foto’s een inkijkje in wat Lex bewoog om een uitroepteken te zetten achter zijn loopbaan en hoe dit uitpakte.
Tijdens de Pensioen in Zicht-training bij Stavoor krijgen deelnemers de opdracht om hun passie of inspiratiebronnen te concretiseren. Lex greep deze kans aan om zowel zijn passie voor bossen als zijn idee over de Masterclass uit de doeken te doen. Geruggesteund door de enthousiaste reacties van groepsgenoten en met behulp van de support van zijn partner Toos besloot Lex zijn plan verder uit te gaan werken.
Ook partner Toos nam afscheid van haar werk. Lex leverde een mooie tekstuele bijdrage en genoot van een prachtige afscheidsmiddag.
Arjan Postma: boswachter, tv-persoonlijkheid én schrijver van natuurboeken. “Met die man wilde ik een Masterclass organiseren over de betekenis van het bos, nu en in de toekomst.” Lex’ droom werd werkelijkheid.
De realisatie van nieuwe bossen is van groot belang en dient 5 doelen: CO2-reductie, recreatie, water, economie en welzijn/stilteplek.
Wat een enorme belangstelling was er voor deze Masterclass. Lex: “Dit zowel vanuit de werkpartners, collega’s, mijn PIZ-groep als vanuit mijn familie. In mijn toespraak heb ik speciaal genoemd mijn oom Dre. De 95-jarige broer van mijn vader die na afloop vertelde dat hij in mij veel herkende van mijn helaas veel te vroeg gestorven vader.
Als grote verrassing voor Lex werd door de samenwerkingspartijen een naambord onthuld van een bos dat de naam draagt van Lex Hoefnagels.
Het bos ligt bij Roermond is reeds 15 hectare groot. Er komt een forse uitbreiding met nog eens 15 hectare. Lex stond aan de wieg hiervan. En uiteraard glom Lex van trots.
Met deze prachtige slogan en krachtige aansporing kregen alle bezoekers van de masterclass een boompje mee om thuis te planten: de Ginkgo Biloba, ook wel de overlevingsboom genoemd.