Nieuwe cursuslocatie: Kasteel Limbricht


Kasteel Limbricht is sinds het najaar van 2024 één van onze nieuwe cursuslocaties. Dit oude kasteel maakt deel uit van een oogstrelend landgoed in het plaatsje Limbricht. Wanneer je de poort doorloopt, kom je terecht op een sfeervolle binnenplaats en waan je je eeuwen terug in de tijd.

Het middelpunt van Kasteel Limbricht is de eeuwenoude hoofdburcht die tegenwoordig dienst doet als vergaderburcht. Dat betekent voor de cursisten van Stavoor een plek, middenin eeuwenoude historie, maar met modern comfort en uitstekende verzorging. In de voorburcht vind je het restaurant en diverse kamers. Net buiten de poort zijn eveneens een aantal kamers in een rijksmonument uit 1888. Oorspronkelijk was dit een pastorie, daarna het huis van de burgemeester en sinds het voorjaar van 2024 een boetiekhotel.

Kasteel Limbricht heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Het kasteel is een zeldzaam voorbeeld van een mottekasteel, wat betekent dat het op een kunstmatig opgeworpen heuvel, een zogenaamde motte, is gebouwd. De oorspronkelijke houten toren werd later vervangen door een stenen donjon. In de 15e en 16e eeuw was het kasteel in bezit van de familie Scheiffart van Merode. Baron Nicolaas van Breyll erfde het kasteel in 1619 en liet in 1622 het huidige renaissancekasteel op de vergrote motte bouwen3. De voorburcht werd in 1630 toegevoegd.

Heks van Limbricht
De heks van Limbricht, Entgen Luijten, woonde in de late 17e eeuw in het dorp Limbricht. Ze stond bekend om haar kennis van kruiden en geneeskrachtige planten, waarmee ze haar dorpsgenoten hielp. Vanwege haar eigenzinnige gedrag werd ze in 1674 beschuldigd van hekserij.
In die tijd was het niet ongebruikelijk dat vrouwen die afweken van de norm of die invloedrijk waren in hun gemeenschap, beschuldigd werden van hekserij. Entgen’s proces is een voorbeeld van de onderdrukking en het bijgeloof uit deze tijd. Entgen weigerde om de beschuldigingen te aanvaarden en bleef krachtig protesteren tegen haar vervolging. Ondanks de martelingen en druk die op haar werden uitgeoefend, bekende ze nooit schuldig te zijn aan hekserij. Haar standvastigheid en moed maken haar verhaal tot een inspirerende, maar ook een trieste herinnering aan een donkere periode in de geschiedenis. Entgen is gestorven in de kerkers van het kasteel. In het boek de Heks van Limbricht vertelt auteur Susan Smot het verhaal van Entgen. Klik hier voor de boekrecensie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteel zwaar beschadigd, maar in 1955 kocht de Stichting Kasteel Limbricht het kasteel en voerde een grondige restauratie uit. Het kasteel is nu een belangrijk cultuurhistorisch monument en wordt gebruikt als vergadercentrum en voor evenementen.
Het komend jaar staan verschillende 2- 3- en 5 daagse Pensioen in Zicht -trainingen gepland op deze prachtige plek. Vanzelfsprekend besteden we tijdens de training aandacht aan de geschiedenis van dit kasteel, het verhaal van de heks van Limbricht. Ook staat een wandeling door de tuin en de omgeving op het programma.
Wij zijn blij met deze unieke locatie en hopen veel enthousiaste deelnemers op deze plek te mogen verwelkomen!

Voor ons aanbod in Limbricht, klik hier.

Meer over het kasteel weten, lees hier.

Wij zijn onderdeel van de LB Groep, een familie van bedrijven