Gepensioneerden aan de slag bij de gemeente Lopik

(Foto: RTVUtrecht, Dion Balfoort)
De vergrijzing en de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt dwingen organisaties om creatief na te denken over het invullen van vacatures. Bij de gemeente Lopik leidde dit in 2023 tot een opvallend initiatief: gepensioneerden aantrekken voor diverse functies. Hoe pakt dat uit? Strategisch HR-adviseur Margaretha Heimensen deelt haar inzichten.
Om deze groep te bereiken, organiseerde de gemeente kennismakingscafés. “We wilden mensen uitnodigen om op laagdrempelige wijze met ons in gesprek te gaan en ze te informeren over de mogelijkheden” legt Heimensen uit. Het bleek een schot in de roos: honderd belangstellenden kwamen op de eerste bijeenkomst af. “We hebben bewust geen harde eisen gesteld aan opleiding of ervaring. Het ging erom te ontdekken wat mensen aan kennis en ervaring meebrengen en wat zij willen en kunnen.”
Van de honderd geïnteresseerden zijn uiteindelijk twaalf gepensioneerden aangenomen. Zij vervullen uiteenlopende rollen, van receptioniste tot leidinggevende. “Iedere werknemer brengt een unieke schat aan ervaring mee. Een voormalige directeur begeleidt nu een klein team, wat een mooie match bleek.”
Wat zoeken gepensioneerden in hun werk?
Heimensen merkt dat de voorkeuren divers zijn. “Sommige mensen wilden graag een rol die aansloot bij hun eerdere werk, terwijl anderen juist iets totaal nieuws wilden proberen. Wat opvalt, is dat de verdeling tussen mannen en vrouwen gelijk is.” De gemeente stemt de functies zorgvuldig af op de ambities en vaardigheden van de kandidaten.
Een enkele gepensioneerde vroeg om scholingsmogelijkheden. Heimensen: “De meeste gepensioneerdenwillen vooral hun kennis inzetten en van toegevoegde waarde zijn. In plaats van nieuwe kennis te vergaren. Ze zien hun werk vaak als een kans om hun ervaring nuttig te maken, niet per se om zichzelf verder te ontwikkelen. We vermoeden als gemeente dat er een andere vorm van ‘leren’ optreedt wanneer je als gepensioneerde weer aan het werk gaat. Je voormalige kennis en vaardigheden worden ingezet in een nieuwe setting. Dat vraagt aanpassingsvermogen, flexibiliteit in het denken en in het samenwerken. Dat is een nieuwe vorm van leren.
Samenwerking en integratie
Het integreren van gepensioneerden in bestaande teams ging verrassend goed. “Ze doen mee aan teamdagen, lunchen samen met collega’s en zijn echt onderdeel van de groep. Er is geen sprake van een aparte status,” zegt Heimensen. Toch zijn er ook aandachtspunten. “.” Een punt van aandacht is de ICT-vaardigheid. “Veel gepensioneerden hebben wat extra ondersteuning nodig bij digitale systemen. Dat vraagt van ons flexibiliteit, maar het is goed te doen.”
De ‘nieuwe’ levensfase
Het gesprek met gepensioneerde medewerkers gaat verder dan het werk. Ook voor ons als werkgever is het een ontdekkingsreis. “We blijven in gesprek over hun nieuwe levensfase, waarin andere elementen naast werk een grotere rol spelen. Het gaat niet alleen om inzetbaarheid, maar ook om balans,” legt Heimensen uit.
De moraal van dit verhaal: de gemeente Lopik heeft met dit initiatief een waardevolle groep werknemers weten aan te trekken. Ook een van de huidige vaste medewerkers heeft ervoor gekozen om na zijn pensioen door te blijven werken in dezelfde functie.
Reflectievraag n.a.v. dit artikel
Een interessante vraag blijft: komen gepensioneerden die weer aan de slag gaan in de ‘leerstand’ wanneer ze gaan samenwerken met nieuwe collega’s? Of blijven ze vooral leunen op hun ervaring? Wat denk jij?