
Op een idyllische plek in de Voerstreek, net over de grens, ligt Landgoed Altenbroek. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in 1300 en kent dus een lange geschiedenis. De plek is uniek, midden in een stiltegebied met verschillende vijvers en bronnen. Je logeert in de kasteelhoeve die op een prachtige manier is gerestaureerd maar nog steeds de oorspronkelijke uitstraling heeft behouden.
Ben je sportief en hou je van wandelen? Dan is deze week iets voor jou. Je wandelt elke dag tussen de 5 en 15 km door het heuvelachtig landschap in de prachtige Voerstreek.
Onderweg doe je inspiratie op voor een nieuwe toekomst.
Bijzonderheden
- Elke dag een wandeling van 5 – 15 km
- Natuurwandeling door het Noordal met IVN-gids
Gegevens Landgoed Altenbroek
Altenbroek 4
’s Gravenvoeren B-3798 België
Tel.: +32 4 268 01 62
website: https://www.altenbroek.com/
e-mail: welkom@altenbroek.com
Inhoud van de cursus
Dag 1
middag
Welkom en kennismaking
Rond 13.30 uur ontvangst met koffie en thee. Om 14.00 uur gaat het programma van start met een kennismaking met de trainer, het hotel en de andere deelnemers.
We maken een eerste wandeling rond het landgoed Altenbroek.
De waarde van betaalde arbeid
Wat heeft werk voor je betekend en wat betekent het om dit los te laten. Welke kwaliteiten en ervaringen neem je mee in de nieuwe levensfase? En hoe neem je goed afscheid?
Dag 2
Omgaan met veranderingen
Wat gaat er veranderen als betaalde arbeid wegvalt? Aan de hand van sprekend film- materiaal, inzichten uit de veranderingstheorie en het uitwisselen van ervaringen verkennen we wat er voor jou verandert en hoe je daarmee omgaat.
Tijdens de wandeling doen we enkele opdrachten rondom dit thema.
Wandeling Over de grens: we wandelen in een prachtige rondwandeling afwisselend in de Voerstreek, het Noordal en het Bovenste en Onderste bos. Alles in het grensgebied waar het landschap continue verandert.
avond
Omgaan met veranderingen vervolg.
Aandacht voor sociaal kapitaal (jouw netwerk in de nieuwe levensfase).
Dag 3
overdag
Goed voor jezelf zorgen en vitaal ouder worden
Na een korte inleiding over dit thema nemen we de tijd voor aandacht voor onszelf en reflectie. We maken een stiltewandeling in het gebied waar we deze week vertoeven.
De kracht van stilte
Wandelen in stilte, alleen je voetstappen op een pad, je ademhaling en enkel het geluid van vogels en de wind horen is een goede manier om tot rust te komen, je te ontspannen en meer van de natuur te genieten. De stilte kan helpen om ons brein op de ‘standaard modus’ te zetten waardoor we een connectie maken met onze gedachtes, herinneringen en ideeën. Hierdoor kunnen we onze ervaringen beter verwerken, zijn we empathischer en kunnen we beter aan zelfreflectie doen.
Door de stilte op te zoeken tijdens de wandelingen ervaar je minder stress, meer focus, je kunt veel gemakkelijker gebeurtenissen verwerken, werkt het geheugen beter en stimuleert creativiteit.
Na de lunch vervolgen we onze wandeling met de mogelijkheid om uit te wisselen wat vitaliteit voor je is, wat stilte betekent of kan betekenen.
avond
Vitaal ouder worden
Bij vitaal ouder worden gaat het om gezondheid en je goed voelen. Daarbij zijn voeding en beweging van belang maar ook sociale contacten, ontspanning en zingeving. In een workshop met een gasdocent ligt het accent op praktisch oefenen en ervaren .
Dag 4
overdag
Natuurbeleving
Rondwandeling Vijlenerbossen, Noordal, Heimansgroeve.
We starten bij de uitspanning panorama Buitenlust waar we gezamenlijk naartoe rijden. Daar wacht de gids ons op voor een prachtige wandeling door de Vijlenerbossen en de dalen in de omgeving.
avond
Mogelijkheden in overvloed
We inspireren elkaar door te vertellen over onze passies, levenswijsheid en verlangens.
Dag 5
ochtend
De balans opmaken en toekomstplannen
Een laatste wandeling in tweetallen door het gebied.
Aan welke thema’s wil je aandacht geven in de komende periode en op welke wijze kan je dat doen of daarmee starten. Wat kan je daarbij helpen? Met welke voornemens ga je naar huis?
Na een evaluatie en een lunch nemen we rond 13.30 uur afscheid van elkaar.