Veelgestelde vragen

Regelmatig bereiken ons vragen over onze PIZ-cursussen en/of accommodaties.

We hebben we enkele van de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet

Over onze cursussen

Wat is het verschil tussen een 3-daagse en een 5-daagse?
In een 5-daagse is ruim tijd en aandacht voor het veranderingsproces: wat ligt achter u, hoe staat u er nu voor, welke toekomst ligt voor u. Er is tijd om alle informatie, indrukken en ervaringen te ‘verteren’. Verschillende gastdocenten spreken over vitaliteit, levenskunst, gezondheid, ouder worden en financiële kanten. Midden in de week een vrije middag waarin de omgeving verkend kan worden (met uitzondering van de Wandelweek in Zuid-Limburg). Intensieve ontmoeting/uitwisseling met mededeelnemers; mogelijke basis voor reünie of vriendschap. Diepgang mogelijk in individueel en groepscontact, ook met de trainer.

In een 3-daagse ligt de focus op huidige vragen en de nabije toekomst. Er is veel informatie en uitwisseling. Een 3-daagse biedt minder gelegenheid tot verwerking, bezinning en het in de week leggen van zaken binnen cursustijd. Het ‘verteringsproces’ vindt naderhand thuis plaats. Er is 1 gastdocent: (gezondheid of financiën) en een activiteit in de natuur (wandelen, fietsen of per boot). Een 3-daagse heeft een intensieve spanningsboog.

Wanneer kan ik deze cursus het beste volgen in relatie tot stoppen met werken?
Wij adviseren een termijn van een half jaar tot een jaar voor stoppen en tot een half jaar na het stoppen (dit mede in verband met de thema’s, de tips en ‘valkuilen’ die in de cursus aan de orde komen).

In hoeverre is het van belang dat mijn partner ook deelneemt?
Stoppen met werken van een van beide partners betekent niet alleen een grote verandering in het leven van degene die stopt, maar heeft ook invloed op de partner. Het (levens)ritme van een van beiden verandert; hij/zij heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. In de cursus komt o.m. aan de orde op welke terreinen veranderingen plaatsvinden. Wat kun je verwachten? Wat verwacht je van elkaar? Onze ervaring is dat ‘stoppers’ die (bewust) zonder partner zijn gekomen dit achteraf jammer vinden. “Je maakt als deelnemer in zo’n week een proces door, en dat kun je niet/ lastig bij thuiskomst in woorden aan je partner duidelijk maken”.

Ik ben alleen, waar kan ik dan het best voor kiezen: voor een gemengde cursus of een cursus voor singles?
Dat hangt ervan af wat voor u het belangrijkst is: contact met andere singles of het programma/de locatie. Vaak zijn in elke cursus wel een of meerdere singles als deelnemer aanwezig. U kunt altijd via ons (gratis) telefoonnummer 0800 556 06 55 informatie vragen over het aantal ingeschreven singles in een bepaalde week.

Zijn de genoemde prijzen voor één of voor twee personen?
De genoemde prijzen, zijn prijzen per persoon, exclusief 21% BTW
Voor een eenpersoonskamer wordt een toeslag van €20,- per persoon per nacht in rekening gebracht.

Vanaf wanneer is het zeker dat de cursus doorgaat?
Het is uiterlijk zes weken voor aanvang duidelijk of de cursus doorgaat.
Mocht de cursus onverhoopt niet door kunnen gaan omdat er te weinig aanmeldingen zijn, dan zullen wij samen met u kijken naar een passend alternatief.

Uit hoeveel personen bestaat een groep?
De groepen bestaan doorgaans uit 16 tot 20 personen.

Zijn alle accommodaties rolstoeltoegankelijk?
Nee, niet alle accommodaties zijn rolstoeltoegankelijk. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met het secretariaat via ons gratis nummer 0800 556 06 55.

Zijn de maaltijden apart of gezamenlijk?
Het ontbijt is in de vorm van een ontbijtbuffet, waarbij iedereen tussen 8.00 en 9.15 uur aan kan schuiven. De overige maaltijden (lunch en diner) zijn gezamenlijk.

Is er tijdens de cursus voldoende aandacht nieuwe mogelijkheden van tijdbesteding?
Tijdens de cursus besteden we uitgebreid aandacht aan nieuwe tijdsbesteding, zoals hobby’s, sporten, vrijwilligerswerk, leren en creativiteit. Daarnaast krijgt u tips van andere deelnemers en liggen er een aantal inspirerende boeken ter inzage.

Kan ik mijn eigen fiets meenemen naar een cursusweek?
U kunt natuurlijk uw eigen fiets meenemen. Wanneer een fietstocht in het programma staat kunt u dan uw eigen fiets gebruiken. Voor deze activiteiten worden ook fietsen door Stavoor beschikbaar gesteld.

Wanneer u uw fiets graag overdekt gestald wilt hebben kunt u het beste hierover zelf contact opnemen met de betreffende accommodatie.

Over onze locaties

MPS Sarah, Varend afscheid nemen van het werk: Rivierengebied en IJsselmeer

Hoe reis je naar de vaarcursus met de Sarah?
5-daagse:

Bij de 5-daagse vaarcursus komen de meeste mensen met het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht Centraal kunt u met stadsbus of taxi naar de ligplaats van de boot. We meren op vrijdag af achter het Centraal Station in Amsterdam (loopafstand ongeveer 20 minuten). Het is ook mogelijk om met de bus of taxi naar het station te reizen.

Reizen per auto naar Utrecht is mogelijk maar wordt afgeraden i.v.m. onbewaakte parkeergelegenheid.

3-daagse:
Bij de 3-daagse vaarcursus komen de meeste mensen met het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam is de ligplaats van de boot op loopafstand van ongeveer 20 minuten. Het is ook mogelijk om per bus of taxi naar de ligplaats te reizen.

Er zijn ook een aantal parkeergarages in de buurt. De parkeertarieven hiervan verschillen per garage.

De PIZ cursus op het schip, is dat alleen maar varen of ga je er zo af en toe ook af?
Er is tijdens de vaarcursus elke dag de mogelijkheid om van boord te gaan. Tijdens de 5-daagse is er een stadswandeling in Wijk bij Duurstede, een fietstocht van Doesburg naar Zutphen, een muzikale workshop in Deventer en een vrije middag in Enkhuizen. Tijdens de 3-daagse vaarcursus maakt u een fietstocht van Purmerend naar Alkmaar en is er een workshop ‘In beweging blijven’ in Alkmaar.

Heb je op het schip ook de beschikking over een eigen douche en toilet?
Ja, op de Sarah heeft u de beschikking over een eigen hut met douche, wastafel en toilet.

 

Folkshegeskoalle Schylgeralân in Hoorn (Terschelling)

Hoe kom ik op Terschelling
Vanuit Harlingen vaart u met de boot naar Terschelling. De veerdienst wordt verzorgd door Rederij Doeksen.

Om verzekerd te zijn van plaats raden wij u aan vooraf tickets voor de overtocht te reserveren.
Voor de vertrek- en aankomsttijden en het boeken van tickets kunt u terecht op de websites van Rederij Doeksen http://www.rederij-doeksen.nl/

Hoe reis ik op Terschelling van de boot naar de accommodatie?
Bij aankomst op Terschelling, staat er op het haventerrein o.a. een bus naar Oosterend.

U kunt meerijden tot halte Badweg in Hoorn. Na ongeveer 50 meter gaat u links de Badweg op. Na ongeveer 300 meter vindt u aan de linkerkant in het bos Folkshegeskoalle Schylgeralân.

Wandelend afscheid nemen van het werk in Zuid-Limburg

Hoe zwaar zijn de wandelingen in de wandelweek special in Zuid Limburg?
De wandelingen zijn ‘middelzwaar’. Wanneer u regelmatig wandelt/ beweegt en een normale conditie heeft zijn ze goed te doen. Mocht u tijdens de wandelingen merken dat het toch te zwaar voor u wordt, dan zijn er individuele aanpassingen mogelijk. Houdt u wel rekening met het geaccidenteerde terrein. Goede (profiel)loopschoenen zijn belangrijk.

Domaine Les Labadous in Rennes-le-Château (Frankrijk)

Wanneer ik voor Zuid Frankrijk kies en er nog een vakantie omheen plan, kan ik dan mijn camper/caravan meenemen?
In principe is dat mogelijk. Het is wel belangrijk om daar vooraf contact over op te nemen met Aafke Hamstra, telefoon: (+33) 468742516, e-mail aafkehamstra@gmail.com.