Hoe de Alliantie oudere medewerkers laat meetellen

Hoe blijf je als oudere medewerker betrokken en voorkom je afhaken? Bewustwording en het gesprek met collega’s biedt ingangen om antwoorden te vinden. Binnen woningcorporatie de Alliantie is hiervoor een community opgezet: Netwerk Zilver. Erik Oosenbrug, Manager Mens & Organisatie, legt uit hoe dit netwerk is ontstaan en blikt terug op de workshop ‘Aftellen of Meetellen’ die Stavoor verzorgde als kick-off voor Netwerk Zilver. “We willen dat iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt, ongeacht de leeftijd.”
De Alliantie is actief in drie woningmarktregio’s: de Metropoolregio Amsterdam/Almere (MRA), de regio Gooi -en Vechtstreek en de regio Amersfoort/Noord-Veluwe/Zeewolde. Bij De Alliantie werken ca. 800 mensen. Ongeveer 200 medewerkers zijn 50 jaar en ouder. “Dit is een groep met een schat aan ervaring. Tegelijkertijd hebben ze vaak niet de intentie om nog naar een andere werkgever over te stappen,” vertelt Erik. “Het is daarom belangrijk om deze medewerkers actief te betrekken en te inspireren, zodat ze zich gewaardeerd blijven voelen. We zijn allereerst bij andere organisaties in de keuken gaan kijken. Het idee voor Netwerk Zilver kwam nadat we op bezoek waren bij De Nederlandsche Bank. Zij hadden een vergelijkbaar initiatief opgezet en dat heeft ons aan het denken gezet.”

Erik vervolgt: “De Nederlandsche Bank heeft een netwerk voor medewerkers van 55 jaar en ouder. Daar wordt besproken hoe deze groep vaak tegen specifieke vraagstukken aanloopt, zoals: ‘Is dit mijn laatste functie of wil ik nog iets anders doen? Hoe blijf ik relevant en actief? Dat soort vragen wilden we ook bij De Alliantie oppakken. Ook vanwege de harde urgentie is het nodig om vanuit HR-perspectief naar deze groep te kijken. Het is heel moeilijk om in deze arbeidsmarkt mensen te vinden. Er zijn gewoon minder mensen beschikbaar.”
Eigenaarschap
De afdeling Mens & Organisatie stak intern haar voelsprieten uit om te peilen of er interesse was voor een netwerk voor seniore medewerkers. “Toen we eind vorig jaar een enquête stuurden, reageerden zo’n 50 mensen vanuit alle geledingen van onze organisatie enthousiast. Van die groep waren er zes of zeven die zeiden: ‘Ik wil niet alleen participeren, maar ook helpen om dit op te zetten’,” licht Erik toe. “Dat eigenaarschap was geweldig om te zien. Mensen wilden niet alleen deelnemen, maar ook echt actief bijdragen. Zo is Netwerk Zilver tot stand gekomen. Het is van en voor oudere medewerkers van de Alliantie. Dus ‘bottom-up’ georganiseerd.”
Workshop ‘Aftellen of Meetellen’
Als start van het netwerk vond op 24 oktober de workshop ‘Aftellen of Meetellen’ plaats. “We wilden een inspirerende start maken en zochten een spreker die nieuwe inzichten kon bieden. Zo kwamen we uit bij Miranda de Vries van Stavoor,” zegt Erik “Miranda heeft veel ervaring met thema’s rondom levensloop en ouder worden op de werkvloer. Dat maakte haar geschikt voor deze bijeenkomst.”
De workshop bracht zowel voordelen als uitdagingen aan het licht van ouder worden op de werkvloer. “Mensen herkenden veel in elkaars verhalen,” vertelt Erik. “Een van de dingen die tijdens de workshop naar voren kwam, was dat veel deelnemers zeiden: ‘Ik merk dat ik rustiger ben geworden met de jaren. Ik luister beter, en ik denk eerst na voordat ik reageer’. Dat zijn kwaliteiten die met ervaring komen.” Tegelijkertijd werden ook de uitdagingen besproken. “Er waren ook momenten van erkenning voor de minder gemakkelijke kanten,” vervolgt hij. “Bijvoorbeeld de fysieke beperkingen die kunnen opspelen, zoals rugklachten of het minder goed kunnen bijbenen met digitale ontwikkelingen. Miranda gaf oefeningen en tips om hiermee om te gaan, wat veel deelnemers als nuttig en waardevol hebben ervaren.”
Wetenschappelijke inzichten en eye-openers
Miranda de Vries deelde ook wetenschappelijke inzichten over ouder worden. “Ze legde uit hoe het geheugen verandert naarmate je ouder wordt en hoe je bepaalde vaardigheden, zoals het kortetermijngeheugen, kunt blijven trainen,” zegt Erik. “Een eye-opener was dat veel deelnemers zich realiseerden dat hun ervaring hen juist rustiger en bedachtzamer maakte. Maar ze leerden ook dat het belangrijk is om realistisch te blijven over hun mogelijkheden en zichzelf niet te overvragen.”
De workshop gaf bovendien inzicht in het concept van jobcrafting. “Het idee dat je niet per se van functie hoeft te wisselen om vernieuwing in je werk te brengen, sprak veel mensen aan. Ze begrepen dat het aanpassen van het takenpakket en het toevoegen van taken die beter aansluiten bij je sterke punten, kan helpen om je werk uitdagend en motiverend te houden,” laat Erik weten.
Een stap vooruit
De workshop was interactief en zorgde voor herkenning en bewustwording onder de deelnemers. “Het was een impuls om na te denken over hoe kun je je takenpakket aanpassen om het werk interessant te houden?” vertelt Erik. “Mensen beseften dat je niet per se van functie hoeft te wisselen om iets nieuws te proberen. Soms kun je binnen je huidige rol kleine aanpassingen doen die je werk uitdagend en leuk houden.”
Het netwerk heeft inmiddels gezorgd voor sterkere onderlinge banden tussen de deelnemers en is op weg uit te groeien tot een platform voor verdere gesprekken en activiteiten. Thema’s waar deelnemers n.a.v. de workshop verder over willen doorpraten zijn onder andere jobcrafting, kennisoverdracht en manieren om actief betrokken te blijven. “Wat we nu al zien, is dat mensen elkaar makkelijker vinden. Ze wisselen ervaringen uit en ondersteunen elkaar. Het netwerk is echt een plek geworden waar men zich veilig voelt om onderwerpen aan te kaarten die misschien anders niet besproken zouden worden,” geeft Erik op enthousiaste toon aan.
Verantwoordelijkheid van de werkgever en medewerkers
Binnen de Alliantie is er meer oog ontstaat voor de specifieke vragen en context van oudere medewerkers. Erik: “Als werkgever moeten we prikkelen, uitdagen en faciliteiten bieden. Denk aan training, coaching en informatie om medewerkers te helpen zich te blijven ontwikkelen,” zegt hij. “Maar het is ook belangrijk dat medewerkers zelf initiatief tonen en de kansen grijpen die worden geboden. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid. Medewerkers moeten bereid zijn om actief te blijven en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.”
Verzilveren van menselijk kapitaal
“Het behouden en optimaal benutten van menselijk kapitaal is essentieel,” benadrukt Erik. “De realiteit is dat er steeds minder mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Het is daarom van groot belang om de kennis en ervaring van onze oudere medewerkers te koesteren en te verzilveren. Dit draagt bij aan een sterkere organisatie en zorgt ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst.”
“Het gaat erom dat je niet wordt gezien als iemand die aftelt tot het pensioen, maar dat je daadwerkelijk blijft meetellen. We willen dat iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt, ongeacht de leeftijd. Dit initiatief helpt om de waardevolle ervaring van onze oudere medewerkers te behouden en om hun betrokkenheid te versterken.”
Mens & Organisatie
Sinds vorig is de afdeling P&O omgedoopt tot Mens & Organisatie. Dat is meer dan zomaar een naamsverandering, benadrukt Erik. “We willen ook op een andere manier gaan werken.” Met initiatieven zoals Netwerk Zilver laat de Alliantie zien dat het niet blijft bij praten over inclusiviteit, maar deze thema’s ook betekenis geeft en in praktijk brengt. “Diversiteit is meer dan alleen leeftijd of afkomst. Het gaat om het erkennen van ieders unieke bijdrage en ervoor zorgen dat iedereen het gevoel heeft dat ze een verschil maken. Dat is waar we voor staan”, besluit Erik.
(interview: Arie van Erp)