Het onderwijs en de kinderopvang gaan weer open. Deels, aangepast en gefaseerd. En met veel vraagstukken en zorgpunten. Maar toch… weer open. In de persconferentie van 21 april stond premier Mark Rutte expliciet stil bij medezeggenschapsraden: zij hebben een belangrijke rol in de voorbereidingen op de herstart die onderwijs en kinderopvang gaat maken. Werk aan de winkel dus voor OR’s in de kinderopvang en (G)MR’s in het onderwijs.
De medezeggenschap kan echt een rol van betekenis vervullen. De leden zijn professionals met kennis van zaken en met goede lijnen met collega’s, de bestuurders en vaak ook met ouders. Meedenken over de vraag hoe onderwijs en kinderopvang weer veilig en verantwoord georganiseerd kunnen worden, daarmee kan de raad aan de slag.
Hun collega-professionals hebben hun vragen, zorgen en aandachtspunten. Maar ook ouders hebben gemengde gevoelens. Reacties in social media variëren van ‘Fijn dat het weer kan’ tot ‘Grote zorgen om hun kinderen’. Ook de emoties laaien soms hoog op. Hoewel ouders er soms ook voor kunnen kiezen om hun kinderen thuis te houden, krijgen medewerkers hiermee zeker ook te maken.
De bestuurders zullen in dit traject zowel intern als extern aan de slag moeten. De voorwaarden waaronder de kinderopvang en onderwijs weer open kunnen, worden nog nader toegespitst. De uitwerking en betekenis daarvan voor de eigen organisatie moeten vervolgens worden uitgewerkt. Dit alles in een korte tijdspanne en in een dynamiek van heel veel zorgen en onduidelijkheden.
Juist in deze context kan de medezeggenschap een waardevolle rol pakken. Door te signaleren, een luisterend oor te bieden en de positie in te nemen van gesprekspartner voor medewerkers, ouders en bestuurder.
Waar de raad normaal diverse formele bevoegdheden heeft (en deze nu mogelijk ook heeft in de keuzes die er gemaakt worden), ligt er in deze hectische en beladen tijd vooral een taak als vertaler en verbinder: van vragen en zorgen, van voorwaarden en dilemma’s, van ouders en medewerkers, van medewerkers en bestuur, van signalen en acties. En natuurlijk mag de raad voorstellen doen en – waar aan de orde – al dan niet gevraagd adviseren over of instemmen met voorgenomen besluiten.
Het is daarom zaak dat de medezeggenschap snel de draad voor de toekomst oppakt en aan de slag gaat om juist nu een belangrijke taak te vervullen. De vraag is hoe de raad dit met zowel overtuiging als zorgvuldigheid kan doen. Want de komende tijd wordt een tijd van koorddansen.
Er komt ongetwijfeld veel op de medezeggenschapsraden af. We kunnen ons voorstellen dat u daarbij ondersteuning kunt gebruiken. Want de vragen zijn legio:
Wij wensen alle betrokken raden heel veel succes bij de voorbereidingen en werkzaamheden de komende weken. Wilt u er met uw raad werk van maken en kunt u daarbij wat hulp gebruiken? Kijk dan hieronder naar de gratis sessie die wij u bieden.
© Stavoor • Stavoor is onderdeel van de Louwsma Bedrijven Groep • SITEMAP