Blog

Workshopleider Florentine van Vollenhoven: Verbasing over verzuring

Wat verzuring doet met onze vitaliteit en hoe we dit tij kunnen keren

Weg is de werkvreugde, weg is de levensvreugde: de verzuring slaat toe… Vermoeidheid en allerlei fysieke ongemakken manifesteren zich, denk maar aan PHPD (pijntje hier, pijntje daar). Je bevindt je in een neerwaartse spiraal, zoals een draaikolk die in het gootsteenputje verdwijnt. En wat was er nu eerst: de verminderde conditie of de verminderde werkvreugde (de kip of het ei)? Hoe het ook zij, lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden en beïnvloeden elkaar wederkerig.

In de tegenwoordige ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde staan bewustwording en eigen verantwoordelijkheid centraal. Vooralsnog ligt bij de reguliere geneeskunde de nadruk op behandeling van klachten aan de achterkant. Bij leefstijlgeneeskunde ligt de nadruk aan de voorkant, dus bij voorlichting en preventie. De leefstijl in de Blauwe Zones draagt bij aan het algemeen welzijn door een aantal leefadviezen gebaseerd op gezond verstand en een verhoogde sensitiviteit van wat bij een ieder individueel het beste past. Wij zijn nu eenmaal allemaal unieke wezens. Het adagium ‘one size fits all’ kan dus nooit passend zijn voor iedereen als het aankomt op gezondheidsadviezen.

Als vitaliteit en levensvreugde verloren gaan, zijn er een aantal stappen die iedereen kan nemen om ze te hervinden. Een van die stappen kan zijn de verzuring van het lichaam – en dus van de geest – aan te pakken. Verzuring is een verdichtingsproces, een condensatieprincipe. Hierbij kan de energie niet vrij meer stromen en stolt het bestaan als het ware. Voeding met een basenoverschot kan deze verzuring neutraliseren. De dynamiek in het dagelijks bestaan keert terug en dat wat stagneerde kan weer vrij stromen – alles is te herleiden tot energie. Naast voedingsadviezen zijn er uiteraard adviezen denkbaar omtrent beweging, (nacht)rust en ontspanning, mentale prikkeling, zingeving, werkomgeving en sociale integratie. Een advies op maat kan de reeds omgevallen dominosteentjes in het bestaan weer in het gelid zetten.

Aandacht voor gezonde voeding in de werksituatie draagt bij aan langer gezond blijven werken. Dat begint in veel organisaties meestal met een fruitschaal en een ‘broodje gezond’ aan te bieden in de kantine. Met je medewerkers in gesprek gaan over het waarom van gezonde voeding sorteert meer effect: het leidt tot bewustwording en vergroot de kans dat men ook thuis gezonder gaat eten.

Florentine van Vollenhoven verzorgt op 13 september twee workshops op de Blauwe Zone Dag van Stavoor. Florentine is natuurgeneeskundige, docent/trainer en auteur van “Verbasing over verzuring” dat in november 2018 verscheen bij Uitgeverij Mei.

 

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies