Je neemt je voor om als je met pensioen gaat het écht anders te gaan doen. Je denkt het allemaal goed uit, bent je bewust van je valkuilen… om na een paar weken weer te realiseren dat je in oude patronen bent geschoten! Hoe komt dit eigenlijk?
We opereren vanuit twee ‘breinen’, het bewustzijn en het onderbewustzijn. Met je bewuste geest denk je na over de invulling van je leven na je pensioen. Je bent daarbij vaak reflectief over wat de afgelopen arbeidsjaren je hebben gebracht en ook wat het eventueel heeft gekost. Als je stopt met werken ben je ook creatief en bedenkt allerlei mooie plannen, want je hebt (gedwongen) een zee van tijd en als je goed rond kijkt zijn er vele mogelijkheden. Daarbij heb je vaak ook nog de intentie om dingen in je leven echt te veranderen, zoals gezonder te eten, meer te bewegen of nieuwe dingen te ontdekken.
Maar de neurowetenschap heeft bewezen dat we voor 95% worden beïnvloed door onze overtuigingen in het onderbewustzijn. Het onderbewuste volgt de automatische piloot met je bestaande overtuigingen en gewoonten die je tijdens je leven hebt ‘geleerd’. Stoppen met werken is meestal een bewuste keuze en je onderbewuste is dan enorm hard bezig om afscheid te nemen van de automatismen die daarbij hoorden. ’s Ochtends om 08.00 uur niet meer de auto instappen op weg naar je werk of het dagelijkse kopje koffie met collega’s. Je gaat een aantal dingen missen, je weet dat dit de consequentie is van met pensioen gaan.
Maar hoe ga je om met dingen die je graag wenst te veranderen, zoals meer bewegen en gezonder eten? Na je pensioen beland je vaak in een innerlijk conflict. Je had je voorgenomen vaker de fiets te nemen, maar eigenlijk neem je (ook voor kleine boodschappen) toch altijd de auto. Bewuster eten is natuurlijk ook een prima voornemen, maar zonder elke dag een stukje vlees op je bord is een maaltijd toch echt niet compleet. We willen het een, en doen toch het andere! Dat komt doordat het onderbewuste en je bewuste geest niet op één lijn liggen. Het gevolg is dat je jezelf vaak verwijten maakt of als slappeling typeert.
Om na je pensioen echt dingen te veranderen die niet perse hoeven moet je je onderbewuste aanspreken en de overtuigingen/gewoonten herschrijven. Er zijn methoden die negatieve, belemmerende overtuigingen in positieve, ondersteunende overtuigingen herschrijven. Een van die methoden is PSYCH-K®. Met PSYCH-K® worden de negatieve, belemmerende overtuigingen in positieve, ondersteunende overtuigingen herschreven. Met als resultaat, dat je vanzelf de gewenste verandering ervaart in je gedrag, gewoonten, gedachten en gevoelens en in staat bent je belemmerende patronen te doorbreken. Werken met het onderbewuste is dus eigenlijk een korte route naar blijvende verandering. Zo pak je immers de oorzaak aan, daar waar de oorzaak ligt, in je onderbewuste.
Dit is mogelijk dankzij de Hele-brein staat. De Hele-Brein staat wordt gecreëerd door het doen van technieken die PSYCH-K balansen worden genoemd. De positieve, ondersteunende veranderingen worden vervolgens gemeten met spiertesten uit de kinesiologie. De resultaten zijn blijvend en vaak al direct voelbaar.
Als je van plan bent om echt dingen te veranderen, onderschat dan niet de enorme invloed van het onderbewuste. Psych-K kan een methode zijn om je daarin te ondersteunen.
John van Wanroij, trainer/adviseur Stavoor
Meer weten over PSYCH-K® https://hetnlpcollege.nl/psych-k/
© Stavoor • Stavoor is onderdeel van de Louwsma Bedrijven Groep • SITEMAP