Blog

Verhalen uit de praktijk van workshopleider Marijke Romme

Interview Marijke Romme

‘Een senior medewerker wil overdragen en coachen.
Daar krijg je vleugels van.’

Verhalen uit de praktijk van Marijke Romme

Marijke Romme, trainer/coach en oud-HR-medewerker bij Brabant Water, omschrijft zichzelf als iemand met oog voor maatwerk. ‘Er bestaat geen ‘oudere’ medewerker! Ga uit van wat er al is in een organisatie en hoe je in kan zetten op duurzame inzetbaarheid voor ALLE medewerkers. Er is zoveel diversiteit in medewerkers dat je niet kunt spreken van een type oudere medewerker. Sommigen zijn op hun 65e nog geïnspireerd en actief, terwijl anderen al bij 58 kraken.

Marijke: ‘Wat ik zelf gedaan heb om mijn loopbaan de juiste invulling te geven, passend bij mijn wensen, behoeften en ervaring is up to date blijven. Op mijn 60e ben ik Cultuur Verander Management gaan studeren. Ze moesten er bij Brabant Water wel aan wennen dat ik nog ging studeren. Van al mijn generatiegenoten bij de organisatie studeerde niemand meer na hun 55e. Terwijl de ontwikkelingen in de maatschappij in volle snelheid doorgaan. Ik heb mijn kennis en ervaring rijkelijk gedeeld met alle HR medewerkers in de organisatie. Het heeft mijn visie op het generatiebeleid verbreed. Een senior medewerker wil overdragen en coachen. Daar krijg je vleugels van!!

De wending
‘Medewerkers actief en betrokken houden bij de organisatie is voor mij vanzelfsprekend. In het kader van duurzame inzetbaarheid ben ik naar de behoefte van verschillende generaties gaan kijken. De medewerkers heb ik in 4 generatiegroepen ingedeeld. Iedere groep bestond uit 15 medewerkers, die met mij meedachten over duurzame inzetbaarheid. Luisteren naar ieders visie is belangrijk. Daar gaat het verhaal over. Over kruisbestuiving, praktische oplossingen, logisch denken en gezond verstand. We hebben bottom up het management geadviseerd. Dat werkt.’

Wie is verantwoordelijk?
‘Verantwoordelijkheid ligt deels bij de organisatie en ook bij de medewerkers. De eerste stap ligt vaak bij de medewerker. Niet vanuit protocollen en beleidsstukken, maar vanuit contact. Pas dan kun je duurzame inzetbaarheid op gang brengen en creativiteit in het denken van mensen vergroten. Je moet het lef hebben om over procedures en regels heen te durven kijken. Wanneer mensen zich gezien en begrepen voelen en de connectie met de organisatie in tact blijft is er veel mogelijk. Dat voorkomt dat mensen eerder moeten afvloeien of zich ziek melden. Dat geldt voor alle leeftijdscategorieën. Duurzame inzetbaarheid gaat werken wanneer de menselijke maat gewaarborgd is.