Nieuws

Route 60 – deel 2

“Ik wil over een jaar of vijf het boek dichtdoen met een goed gevoel”

In de reeks Route 60 gaat Lidia van Engeland in gesprek met medewerkers in organisaties van rond de 60 jaar over hun werk, de invloed van leeftijd en vitaal blijven. Naast het persoonlijke perspectief komt ook het organisatieperspectief aan bod.

In de tweede aflevering: Marco de Mooij en Monique van Kleef van Alliander (7000 medewerkers; aanleg en beheer energienetwerken).

Marco de Mooij (59)                                                                                               

werkt 38 jaar bij Alliander, vanaf 2004 werkt hij als leidinggevende,
eerst van de binnendienst en later van de buitendienst, de monteurs.
woont in Nieuw-Vennep

“Eind vorig jaar ben ik al gaan afschakelen. Als teamleider ben je namelijk 24/7 bezig maar nu is mijn agenda veel overzichtelijker… om 5 uur klap ik mijn laptop dicht en die blijft ’s avonds thuis ook dicht.”

Hoe ervaar je het werk?
“Ik werk al 38 jaar met veel plezier bij Alliander, we leggen energienetwerken aan en onderhouden ze. Ik ben een echte people manager en switch iedere 4-5 jaar van team, dat is goed voor mezelf en ook goed voor het team. Na de laatste reorganisatie is de span of control veel groter geworden, mijn laatste team bestond uit 33 monteurs. Ook de visie op het leidinggeven is veranderd. Het resultaat en de productie is steeds belangrijker geworden, net als de administratie en rapportage. Ik werk graag geordend en als ik iets doe, wil ik dat het goed is. Zo werden mijn werkdagen in de loop van de tijd steeds langer, ze begonnen eerder en eindigden later. Dat gaat sluipenderwijs maar eigenlijk was ik altijd aan het werk. Mijn leidinggevende zei dat ik die druk op mijn werk zelf steeds opvoerde.

Er kwam een project voorbij om 16+ jongeren op te leiden tot monteurs. Met die groep aan de slag te kunnen gaan, daar kreeg ik weer energie van, dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Ik heb het altijd gaaf gevonden om mensen te zien groeien in hun werk en daar mijn bijdrage in te hebben.

Toen ben ik gaan nadenken en heb ik ook mijn financiële plaatje thuis opgemaakt. Ik besloot om 2022 tot mijn jaar te maken. Om na te gaan denken over wat ik wil. Mijn leidinggevende gaf me alle vrijheid daarvoor.”

 Wat is de invloed van leeftijd en levensfase op je werk?
“Ik ben, ook door mijn leeftijd, laagdrempelig voor de medewerkers. Ze lopen makkelijk bij me binnen. In de loop van de jaren ken ik veel mensen binnen de organisatie, heb een groot netwerk. Ik weet de weg en kon mijn monteurs ook aan andere banen helpen als ze iets anders willen omdat ze teveel fysieke klachten krijgen. Ze vertrouwen me.

Als mijn monteurs 50 zijn geworden krijgen ze een voorkeursbehandeling. Dan vraag ik wat ze willen, hoe ze naar de toekomst kijken en of ze al een plan hebben. Ik los het niet op voor ze, maar kan wel tips geven en adviseren om eens met die of die een kop koffie te gaan drinken. Dan plan ik ze vrij, zodat ze ook de tijd hebben daarvoor. In de loop van de jaren zijn er al heel veel monteurs vertrokken naar andere banen waar ze hun toegevoegde waarde kunnen laten zien. Ze zetten stappen vooruit.

Maar nu was ik zelf aan de beurt. Ik voelde dat ik een stapje terug wilde doen en mijn kennis en kunde wilde inzetten. Het lijkt me zo mooi als ik over een jaar of 5 het boek kan dichtdoen met een goed gevoel en dat ik mijn bijdrage aan de organisatie heb geleverd.

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd naar het interne loopbaancentrum. Daar kwam ik op een wachtlijst maar precies op mijn verjaardag kreeg ik een mailtje terug. De coachgesprekken hebben alles in een stroomversnelling gebracht. Mijn loopbaancoach stelde me kritische vragen, hield een spiegel voor en dat hielp me enorm om verder te komen. Ik ben vervolgens gaan praten met de afdeling Opleidingen, er kwam een vacature en ik ben het geworden. Ik ga een stapje terug doen, ik heb niet meer de 24/7 verantwoording, ik denk dat het me meer rust gaat geven.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Misschien val ik wel in een gat, dat ik niet meer de verantwoording heb voor een team. Er zal zeker een druk van me afvallen. Het moeilijkste vond ik om mijn team te vertellen dat ik weg zou gaan.  Mijn privé-omgeving is wel verbaasd omdat ze me kennen als iemand die altijd bezig is met werk. Ik hou van lekker buffelen. Maar ik sta helemaal achter mijn besluit. Ik kan nu de tijd nemen voor dingen en als ik thuis kom dan ben ik klaar.

Monique van Kleef (loopbaancoach Alliander)

Wat valt je op bij de oudere medewerker en wat denk je dat nodig is?
Als ik naar de groep medewerkers kijk, die we binnen het Loopbaancentrum begeleiden, dan is de leeftijdsgroep 55+ , die vrijwillig contact met ons legt, ondervertegenwoordigd. Ik merk dat levensfase een rol gaat spelen bij de oudere medewerker. Nieuwe systemen of werkwijzen kunnen teveel energie gaan kosten, waardoor medewerkers mentaal al met pensioen gaan, die melden zich ook niet meer bij ons. Het risico dat je klachten ontwikkelt wanneer je te lang doorgaat in een niet meer passende baan, is zeker aanwezig.

De groep die bij ons komt voor coaching, zijn vaak de medewerkers voor wie het werk betekenisvol is en die proactief zijn. Het hoeft niet altijd te leiden tot een andere baan, met jobcraften kun je je eigen werk ook mooier maken. Daar hebben de leidinggevenden bij Alliander ook een rol in. Er is jaarlijks een gesprekcyclus waarin onder andere besproken wordt hoe iemand in het werk staat en naar de toekomst kijkt. Kleine aanpassingen op taakinhoud of in arbeidsvoorwaarden kunnen een groot effect hebben in de beleving van je werkweek. We merken dat het verlangen naar overdragen van kennis en het vergroten van autonomie bekende behoeften zijn van de 60-plusser. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, het gesprek aangaan met je leidinggevende is een goede eerste stap.”