Nieuws

Patrick van den Hemel, directeur Stavoor:

De levensles van een mislukte sabbatical

Vitaal, gezond en productief zijn en blijven. Ook bij het klimmen der jaren. Een onderwerp waarmee inmiddels bibliotheken zijn te vullen. Hoe proberen we in ons concrete dagelijks werken en leven de weg te vinden? Benieuwd naar zijn persoonlijk ervaringen gingen we in gesprek met Patrick van den Hemel (57), directeur van Stavoor.

Zijn Strava-app geeft aan dat hij jaarlijks toch gauw een slordige 10.000 km wegtrapt op zijn racefiets. In de winter liggen zijn schaatsen steevast in de autokoffer, mocht het gaan vriezen. “Ik weet dat ik me beter voel door te bewegen”, vertelt Patrick via de telefoon. Vragen hoef je hem nauwelijks te stellen. In sneltreinvaart legt hij uit welke gelukshormonen vrijkomen door lichamelijke activiteit. Over de relatie tussen fysieke gezondheid en mentale gezondheid is Patrick helder. Voor hem zijn het twee kanten van dezelfde medaille. Toch, zo laat hij desgevraagd weten, die balans was veel minder in een eerdere fase van zijn loopbaan.

“Ik heb een financiële achtergrond. Op mijn 37e werkte ik bij een beursgenoteerd bedrijf als CFO. Ik was toen heel erg bezig met mijn carrière en het ging erg hard en snel. Het was werk, werk, werk en bij andere aspecten in het leven stond ik toen, achteraf gezien, minder en soms te weinig stil. Na een intensieve periode dacht ik er goed aan te doen een sabbatical year te nemen.”

Samen doelen bereiken
Terugblikkend hierop spreekt Patrick over de sabbatical als de slechtste ervaring van mijn leven. “Ik wil samen met mensen iets bereiken en doelen stellen. Ik merkte dat als dat er niet meer is, de waarde van je vrije tijd ook veel minder wordt. Ik werd er in ieder geval niet gelukkig van. Het was een eyeopener voor me. Ik heb werk nodig om ook privé gelukkig te zijn. Dat was een belangrijke levensles voor me. Na zes weken besloot ik weer aan de slag te gaan.”

Wat doe je nu anders dan in de tijd vóór je sabbatical?
“Ik probeer ontspanning voor een deel ook in mijn werk te integreren. Ik ga bijvoorbeeld met Sieb Louwsma (algemeen directeur LB Groep, red.) met enige regelmaat naar Ajax. Dat is een gezamenlijke hobby van ons. Je ontspant dan en je kunt het ook hebben over het werk. Ik ruim nu veel meer tijd in voor social talk met medewerkers. Vroeger plande ik mijn agenda vol met werkgerelateerde zaken en werkte ik zo de ene na de andere taak af. Ik maak nu meer ruimte voor informeel contact en het gesprek. Je moet dan wel accepteren dat je meer dan 8 uur per dag bezig bent. Maar ik werk liever 12 uur met plezier dan 8 uur gestrest. Voor mij werkt dat in ieder geval.”

Patrick op de fiets en op de schaats

Film ‘Weg van jou’
Wat ook werkt voor Patrick: zich op andere terreinen begeven buiten het werk en zijn blik verruimen. “Ik ben ervan overtuigd dat je moet blijven leren en ontwikkelen om met energie te kunnen blijven werken. Nieuwsgierigheid zie ik als een belangrijk bron. Ik pak soms dingen op die helemaal buiten mijn werk liggen. Een paar jaar geleden ben ik via een vriend, Jan Lievens, betrokken geraakt bij een initiatief voor een bioscoopfilm: Weg van jou. Een film die Zeeland, de provincie waar ik vandaan kom, op een positieve manier in de schijnwerper zet. Jan schreef een eerste script. Daarna zijn we met een klein clubje mensen op zoek gegaan naar een filmproducent, een regisseur en een distributeur. De regisseur heeft uiteraard een belangrijke stem in de keuze van de hoofdrolspelers. Op het moment dat je met alle genoemde partijen afspraken hebt gemaakt, weet je wat de film gaat kosten. Dan moet je de financiering van de film zien rond te krijgen. Gelukkig wisten we genoeg investeerders en sponsoren te vinden om de film te realiseren. Het leukste is de betrokkenheid bij de film zelf. Input leveren op scènes en het discussiëren met de regisseur over ‘jouw ’film. Het spannendste deel is de dagelijkse bioscoopbezoekcijfers afwachten, want uiteindelijk bepaalt dat het succes van de film en het feit of de investeerders hun geld terug kunnen verdienen. Het geeft veel energie om zo’n proces door te maken. Voor mij is dit een prachtig voorbeeld van hoe je je mentaal fit kunt houden: bij tijd en wijle in een heel andere wereld stappen.”

Werkgeluk en privégeluk
Onder de slogan motto ‘aftellen of meetellen’ verzorgt Stavoor trainingen voor ouder wordende medewerkers. Patrick: “Ik wil meetellen. Als ik ga aftellen zal ik dat heel geleidelijk gaan doen. En zelfs dat is eerlijk gezegd lastig voor me. Ik houd er niet van om dingen half te doen. Ik word gelukkig van het werk en de contacten die ik heb met mensen. Samen met anderen iets bereiken geeft me energie. Dat doet me veel meer deugd dan als iets alleen lukt. Je maakt een plan, gaat iets doen en als dat een succes wordt geeft dat enorm veel voldoening. Samen win je en samen verlies je. Ik ga in ieder geval niet te vroeg stoppen met werken. Werkgeluk en privégeluk zijn voor mij communicerende vaten.”

Arie van Erp, communicatieadviseur Stavoor