Nieuws

In de rubriek ‘Vijf vragen aan… ‘ dit keer Corine Tiemens

“Zelf regie hebben en houden over je lichaam”

Wie ben je?
“Ik ben Corine Tiemens, fysiotherapeut en reflexzonetherapeut.
In mijn praktijk combineer ik deze twee beroepen tijdens een behandeling. In de loop der jaren is mij gebleken dat je mensen met uiteenlopende en complexe klachten in deze combinatie optimaler kunt behandelen. Vooral het samen met de cliënt zoeken naar vermindering van klachten en wat daar voor nodig is drijft me in mijn werk. Iedere keer is het weer een uitdaging om de cliënt inzicht te geven in hoe het  lichaam werkt en waar de klacht vandaan komt. De beste genezer ben je zelf. De kunst is dat een cliënt zich aangesproken voelt en er zin in gaat krijgen om ervoor te gaan. Zelf de regie hebben en houden over je eigen lichaam.”

Bij welke vraagstukken ligt jouw expertise?
“Die ligt bij mensen met klachten die te maken hebben met het beweegsysteem: botten, gewrichten  banden, spieren en zenuwen. Bij complexe klachten, die dan vaak al langer dan 3 maanden bestaan, blijf ik zoeken naar verbindingen en ingangen om de klachten te benaderen, tips en bewegingen te geven om vermindering van de klachten te krijgen. De ruimte op te zoeken die vaak verminderd is door gespannen spieren. De stroming in de cellen en tussen de cellen stagneert ergens. De kunst is om stroming op gang te brengen en ruimte te creëren in spieren en gewrichten. De stijve spieren en gewrichten worden dan weer soepel. Kleine bewegingen, bewuste beweegmomenten, smeren de spieren en de gewrichten. Van deze zoektocht samen met mijn cliënt geniet ik enorm.”

Wat zijn persoonlijke energie- en inspiratiebronnen voor je?
“Mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden zijn persoonlijke inspiratiebronnen voor me. Maar ook de contacten en gesprekken met de cliënten. Deze verrijken mij enorm. Hoe de ander zichzelf staande houdt, uit een moeilijke situatie een uitweg vindt, acceptatie en  tevredenheid ervaart; dat is prachtig om mee te mogen maken.

Kun je een moment beschrijven in je professionele werk waarvan je zegt: ja,  daar doe ik het voor!
“Dat zijn gelukkig heel veel momenten. Met het Mulligan concept, een mobilisatietechniek van mijn docent Brian Mulligan met zijn kreet “ one miracle a day”, doe ik mijn voordeel: na een aantal handelingen loopt opeens het gewricht weer soepel, het gewricht zit in het spoor. De beweging wordt gemakkelijker, soepeler en de pijn wordt minder of is helemaal verdwenen.”

Waar mag wat jou betreft meer aandacht voor komen in organisaties wanneer het gaat om duurzame inzetbaarheid?
“Bij zittende beroepen, met PC/laptop gebruik en muizen, komt al snel fixatie van de nek- en schouderspieren voor. Daar zou bewustwording en meer aandacht lichamelijke klachten kunnen voorkomen. Denkwerk, in zittende houding vooral, geeft automatisch nek- schouderspieren verkramping. Dan kun je een overspannen gevoel, uiteindelijk burn-out krijgen.

Organisaties zouden meer kunnen doen aan voorlichting. Ongemerkt ontstaan immers spierspanningen door vergaderen, overleg, tijdsdruk en stressfactoren.  Met simpele handelingen kun je dit verminderen en verbeter je de duurzame inzetbaarheid. Ieder mens zal ervaren dat je lekkerder in je vel zit bij kleine bewuste beweegmomenten gedurende de dag. Als er meer ontspanning in lichaam en geest ervaren wordt, ontstaat er meer kwaliteit van leven en werken.”