Nieuws

Hagaziekenhuis: ook oog voor oudere medewerkers

Onder de slogan ‘HagaBeweegt, beweeg jij mee’ maakt het HagaZiekenhuis in Den Haag werk van duurzame inzetbaarheid. Ter ondersteuning van hun vitaliteit en inzetbaarheid kunnen medewerkers gebruikmaken van een breed spectrum aan mogelijkheden. Stavoor verzorgde voor medewerkers rond de 60 de training ‘Vitaal naar je pensioen toewerken’.

Even wat cijfers. Ruim 12% van de medewerkers van het HagaZiekenhuis is 60 jaar of ouder. Van de groep 60-plussers is bijna 80% vrouw. Ook voor oudere medewerkers in HagaZiekenhuis staat de wereld uiteraard niet stil, Niet alleen moet langer doorgewerkt worden omdat de pensioenleeftijd is verhoogd. Ook kunnen er roosterproblemen ontstaan omdat het aantal 55-plussers toeneemt. Wat ook speelt: technologische en medische ontwikkelingen stellen andere eisen aan functies. Dat werk en functies veranderen, is uiteraard van alle tijden. Maar het tempo waarin dit gebeurt en de gevolgen van verminderd of niet inzetbaar zijn, zijn wel nieuw.

Selma en Johanna

HagaBeweegt
Samen met haar collega Johanna Kruizinga stond Selma van ’t Kruijs, adviseur Werk & Inzetbaarheid bij het HagaZiekenhuis in den Haag, vijf jaar geleden aan de basis van HagaBeweegt, beweeg jij mee. Selma: “HagaBeweegt is ontstaan vanuit de visie dat onze organisatie een paraplu nodig heeft waaronder alles valt wat de ontwikkeling en het werkplezier van medewerkers ten goede komt. Waar mogelijk biedt HagaBeweegt levensfasegerichte activiteiten aan. Sommige onderwerpen zijn echter generiek en worden aan alle medewerkers aangeboden. Zoals werkstresspreventie en mindfulness. Dat is in alle levensfasen relevant.”

Selma vertelt verder: “Vanuit organisatieperspectief is duurzame inzetbaarheid niet aan leeftijd gekoppeld. Maar je ziet wel dat de accenten verschillen per leeftijdsfase.

  • Jonge mensen richten zich met name op doorstromen naar andere of hogere functies.
  • De midden-categorie richt zich met name op de werk- privé balans
  • Oudere medewerkers richten zich op het mentaal en fysiek volhouden van hun werk.”

Medewerkers rondom 60 jaar
HagaBeweegt heeft ook oog voor de specifieke vragen van medewerkers in de laatste loopbaanfase. Selma: “Toen we bezig waren met het aanbod met betrekking tot werkstresspreventie, kwam er onder de groep rondom de zestig jaar naar voren dat er een specifieke behoefte was aan maatwerk aanbod. Zowel vanuit de medewerkers als vanuit de leidinggevenden kregen we signalen dat de laatste loopbaanfase voor velen zwaar was. De stress had veel te maken met de leeftijd in combinatie met de werkdruk. Bij 60-plussers is het een kunst om vitaal de pensioengerechtigde leeftijd te halen binnen het ziekenhuis. Op dat moment zijn we in gesprek gegaan met Stavoor voor een aanbod wat we uiteindelijk ‘Vitaal naar je pensioen toewerken’ hebben genoemd.”

Trainingsdag
Gekozen is voor een trainingsdag waarin thema’s als ouder worden en vitaliteit, de kracht van senioriteit, bronnen van werkplezier, jobcraften en uitwisseling met leeftijdsgenoten centraal stonden. Selma: “Het belangrijkste resultaat van deze dag is geweest dat deelnemers hun ervaringen hebben kunnen uitwisselen, gevoed zijn door nieuwe inzichten en weer meer grip hebben gekregen op hun laatste loopbaanfase.”

De training voor HagaBeweegt is verzorgd door Miranda de Vries. Wat viel haar op?

“Ik heb een prachtige dag gehad met tien bijzonder gemotiveerde mensen. Allemaal tussen de 58 en 64 jaar met de nadruk op de leeftijd rond de 60. Mensen die al tientallen jaren in de zorg werken en met hun ziel en zaligheid zichzelf hiervoor geven. Maar op een bepaald moment gaat het aanlopen. Dan merk je dat je ouder wordt. Zowel fysiek als mentaal kost het dan meer energie om het vol te houden. Terwijl de motivatie jong van geest blijft.”

“Door de uitwisseling en herkenning voelden de deelnemers zich gehoord en gezien en leerden ze van elkaars inzichten met betrekking tot vitaal ouder worden op de werkplek. Echt vernieuwend was het inzicht over het ouder wordende brein en wat je kunt doen om het verval tegen te gaan zodat je met kleine aanpassingen heel veel nog kan.”