Nieuws

Een kwestie van smaak

Studenten Avans presenteren onderzoek naar voeding

Ik Sta Voor mijn taak iets goed te bereiden
En mij nu te wijden aan de kwestie van smaak

Dat lezen we op de schorten van Imre, Jill en Tess, studenten van de Avans Hogeschool.
En dat hebben ze gedaan!
De drie studenten hebben in het najaar van 2018 veel werk verzet. Ze hebben onderzoek gedaan naar de vraag: Hoe kan Stavoor in haar cursussen bijdragen aan bewust bezig zijn met gezonde voeding?
Het rapport bevat een uitgebreide literatuurstudie plus de resultaten van twee enquêtes en van enkele diepte-interviews.

Op woensdag 16 januari 2019 presenteerden ze dit rapport op feestelijke wijze. De studenten verrassen ons met smaakvolle en gezonde walnoot-dadelcake en oranje smoothie. De hoofdmaaltijd is dit inzichtgevende rapport over voeding. Voor hen is de ruime voldoende binnen, Stavoor gaat de onderzoeksresultaten uitwerken, zodat we onze deelnemers kunnen informeren over de laatste inzichten op voedingsgebied.


Imre, Jill en Tess bij de presentatie

Walnoot-dadelcake en smoothie

Het voedsellabyrint
Er wordt wat geschreven over voeding. Kookboeken, dieetgoeroes en wetenschappelijke inzichten vliegen je om de oren. De Avans-studenten zijn er in geslaagd om drie veelgebruikte theorieën op een rij te zetten en met elkaar te vergelijken: de beroemde Schijf van Vijf, de voedingslessen uit de Blauwe Zones en de visie vanuit de natuurgeneeskunde. Allen zijn het er over eens dat we meer groente en fruit moeten eten dan we nu doen. De natuurgeneeskunde wijst ons erop dat we op oudere leeftijd meer verzuren. Dat kan leiden tot talloze kwalen en ziekten, zoals artrose, diabetes en chronische vermoeidheid. Juist basisch voedsel als groente en fruit kan de verzuring remmen. In de Blauwe Zones staan bonen en peulen veel vaker op het menu dan bij ons, een goede vervanging voor vlees. De kranten staan er vol van: te veel vlees is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.

Zondigen
Uit de enquête blijkt dat onze deelnemers voeding heel belangrijk vinden (4,3 op een schaal van 5). Hun eigen voedingsgedrag (gezond – ongezond) krijgt een lager cijfer (3,7). Bijna iedereen heeft de afgelopen 10 jaar gezonde veranderingen aangebracht in zijn/haar voedingspatroon. Minder vlees, vet, zout en koolhydraten en meer groente en fruit worden het vaakst genoemd. ‘Zondigen’  is de belangrijkste valkuil.

Nudging
De voeding op onze cursuslocaties krijgt een dikke voldoende, met een eervolle vermelding voor Folkshegeskoalle Schylgeralân op Terschelling. Wel blijft op sommige locaties de hoeveelheid groente en fruit aan de magere kant. Daar gaan we werk van maken. Nudging, een duwtje in de rug om positief gedrag te stimuleren, kan daarbij helpen. Deze fruitschaal (foto) in Hotel Jan van Scorel, prominent aanwezig op de koffietafel, was aan het einde van de middag leeg.

Weten en handelen….
De enquête laat zien dat er onder onze deelnemers behoorlijk wat kennis is over gezonde en ongezonde voeding. Tot welke klachten en ziektebeelden dat kan leiden is voor de meesten onduidelijk. Een lastige vraag is wat er nodig is om van bewustwording tot gedragsverandering te komen. Welke rol spelen onze inleiders over voeding daarbij? Moeten we meer informatie geven over gezonde voeding? Of is juist uitwisseling tussen deelnemers een effectieve manier om tot gedragsverandering te komen? Dit voorjaar gaan we daarover met onze trainers in gesprek. Met een lekker stukje walnoot-dadeltaart erbij natuurlijk!

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies