Deelnemers aan het woord

We ontvangen regelmatig brieven en verslagen van onze deelnemers, waarin zij vertellen over hun ervaringen. Ook sturen ex-deelnemers foto’s en filmpjes die een impressie geven van de cursus, de accommodatie en de omgeving.

Wanneer u hieronder op een bepaalde locatie klikt vindt u een aantal uitspraken van deze ervaringsdeskundigen. Veel leesplezier!

Hotel Jan van Scorel in Schoorl

3-daagse cursus

Ingrid en Paul

Na een heerlijk zonnig dagje voorpret in de Schoorlse duinen begon maandagmiddag de cursus. Een cursus waar wij met enige reserve naar toe zijn gegaan. Wat kun je verwachten van een cursus rondom pensioen? Afzonderlijk van elkaar hadden wij al ideeën over de nieuwe periode in ons leven en daarover al meermaals gesproken.

Na een eerste kennismaking met de groep en uitleg van de dagen, begonnen we met terugblikken op je werkzame leven. Vanaf dat moment ging bij ons  de knop om en kwam ‘het pensioen’ wel echt dichtbij. Het was een prettige en nuttige ervaring,  die er voor zorgt dat we bewuster met onze toekomst bezig zijn.

Lees verder

Ria en Auke Visser

Hoi Hans en Mieke, en overige cursus vrienden,
Heel erg bedankt voor de foto’s.
Hier gaat het goed, vanaf zaterdag zaten we alweer op de automatische piloot.
Nu een rustige woensdag middag en toch nog steeds zijn we alle twee bezig met een voor ons bijzondere week die we vorige week hebben gehad met elkaar.

Inmiddels hebben we wel wat schilderspullen aangeschaft om dit uit te proberen of we het nog steeds zo leuk vonden als de vorige week. Inmiddels wel als herinnering 2 kleine lijstjes gekocht en van de schilderwerkjes een stuk uitgeknipt en in de lijstjes gedaan als herinnering.
Ook het bandje van Heidi Does is al afgespeeld, en zo blijven nog steeds de cursusvrienden en onze cursusleider Frans in onze gedachten.
De natuurwandeling, de kunstenaars, het mooie hotel op een prachtige locatie.
De bonte avond, wij hebben in tijden niet zoveel gelachen. Kortom zo heel erg leuk dit alles.
( bij jullie ook allen? ) of inmiddels iedereen al weer vergeten.
Toch wel heel bijzonder dat onze gedachten steeds bij vorige week nog zijn.
Je zou haast zeggen, gewoon heimwee. ( omdat het een leuke groep was ) , of (omdat we bijna allemaal na een werkzaam leven nu in een andere tijd zijn beland.) En veel naar elkaar hebben geluisterd en onze verhalen aan elkaar hebben kunnen vertellen.
We zullen ook gauw even foto’s sturen die we hebben gemaakt, en de diavoorstelling van De Diepenring Groningen. Vorige week donderdag zou Auke dit laten zien, maar dat lukte toen niet.
Verder wensen we iedereen een fijne dag en tot horens..

Lieve groet, Ria en Auke..

 

Louis en Hetty Daamen
Deze ervaring zou je heel Nederland gunnen voor het ingaan van je stoppen met betaalde arbeid.

Het was voor ons goed om de betaalde werkzaamhedenperiode af te sluiten en een nieuw begin te maken, door er even uit te zijn. Los van alle dagelijkse en bekende beslommeringen. Los van alles, kun je makkelijker overzien, los laten, afsluiten en starten met een voor ons nieuwe periode.

Je maakt kennis en gebruik van levenservaringen van je mede cursisten.
Ontmoetingen, waar je stil van kunt worden, de openheid waarmee je met elkaar omgaat is bewonderenswaardig. Mede door de begeleiding van de cursusleider.

De grenzen met wat je deelt met de ander bepaal je zelf. Wim, onze cursusleider, deed op verschillende momenten ook een boekje open over zijn levenservaringen. Zodat hij ook deel uitmaakte van de groep. Dit geeft geen afstand tussen leiding en groep. Dit voelt ook heel goed.

Een middagje wandelen met de boswachter bracht niet alleen een frisse neus, maar ook aandacht te ontwikkelen voor de natuur. De natuur geeft rust, ontspanning, conditie kan worden verbeterd en nog vele andere mogelijkheden.

Ook was er aandacht voor bewegen en voorkomen van overbelasting van het ouder wordende lijf. De gastdocent is een vrouw die met veel passie vertelt en demonstreert hoe te bewegen. Heel praktisch, met tips dat oefenen niet altijd veel tijd hoeft te kosten.

Woensdag aan het einde van de middag namen wij afscheid van elkaar. Met nog meer (geestelijke) bagage waarmee wij gekomen waren. Maar er waren ook dingen opgeruimd. Een schat van tips, waardevolle momenten en nieuwe ideeën hoe de komende tijd te kunnen indelen.

Alles beslis je zelf en op je eigen tempo.

Ja deze 3 dagen waren een zeer waardevolle beleving en voorbereiding voor komende periode.

 

Wim Fridzema
De cursus was heel leuk. Wat vooral opviel was de open houding van alle deelnemers. Iedereen was heel betrokken en gemotiveerd.
Het gezelschap was behoorlijk gemêleerd, misschien dat dit juist een hele positieve invloed had op de sfeer en het groepsgevoel, helemaal goed.
Ook de opzet van de cursus en de begeleiding was helemaal uit de kunst en deze hebben ook zeker bijgedragen aan de goede sfeer.

Karin de Romijn (partner Wim Fridzema)
Het leek mij een goed idee om als echtgenote ook iets te zeggen over de cursus Pensioen in Zicht. Want mochten mensen vragen of het ook zinvol is voor een echtgenote, dan is mijn bijdrage misschien wel aardig.
In de cursus worden zowel de (aanstaande) gepensioneerden als de wederhelften aan het werk gezet. Er zijn plenaire activiteiten en activiteiten in groepjes en je komt allemaal enorm goed aan bod. Het belang van beiden naar zo’n cursus gaan zit naar mijn mening vooral in het feit dat je beiden te maken krijgt met een nieuwe, andere fase in je leven. Dat krijg je beiden, ieder voor zich en met elkaar. In de cursus is er veel aandacht voor het persoonlijke en voor zaken waar je samen op kunt letten en mee bezig kunt gaan. Ik ging in eerste instantie voor Wim mee, maar heb er zelf erg veel aan gehad. En ik was niet de enige echtgenote/ echtgenoot die dit na afloop zei. Ik zou zelfs willen zeggen dat het voor een echtpaar echt belangrijk is om samen te gaan. Je maakt met de cursus samen een bewuste stap naar de nieuwe fase en je kunt de ervaringen van de cursus samen delen en over napraten. Erg zinvol allemaal.

 

Wil Verbraak
In een zeer intensief programma o.l.v. een deskundige medewerker van Stavoor, de heer Wim Ballemans, werd stilgestaan bij verschillende aspecten van de nieuwe fase van het leven die je als ‘pensionado’ ingaat of bent ingegaan. Je kijkt terug op je arbeidzame leven, op de positieve en minder positieve kanten daarvan en de rol die je als partners daarin hebt vervuld.

Uiteraard komen wensen, nieuwe doelen en verwachtingen ruimschoots aan de orde; zowel van jezelf als die van je partner.

Daarnaast is er terecht aandacht voor de onderwerpen ‘gezonde voeding’ en ‘voldoende beweging’, omdat je uiteindelijk geen 20 mee bent.

En dat alles in een voortdurende uitwisseling met de andere deelnemers aan de cursus. Wat je niet wilt vertellen, vertel je niet, maar het geweldige aan onze drie dagen was dat er t.o.v. elkaar een enorme openheid en eerlijkheid was en dat dus in feite steeds ook alles verteld werd.

Een aantal partners gaven aan eigenlijk heel erg te hebben opgezien tegen deelname, maar toch overstag te zijn gegaan omwille van hun deelnemende partner. Meermalen gaven ze allemaal aan heel blij te zijn toch te zijn gekomen, omdat de sfeer, de open bespreking van de onderwerpen en de welgemeende oprechtheid hen geweldig goed deed.

In een inspirerende en zeer afwisselende presentatie gaven alle deelnemers een korte (of soms wat langere) blik op wat hen inspireert en/of bezig houdt. Heel bijzonder!

“Wat heb je geleerd? ” is steevast de vraag die je thuisgekomen mag beantwoorden. O.i. is een heel concreet antwoord daarop nauwelijks van belang. Je doet een schat aan ervaringen op in verrassende gesprekken met mensen van zeer uiteenlopende aard. Je wordt – nog eens en heel uitdrukkelijk – attent gemaakt op het feit dat je – samen – een nieuwe levensfase ingaat, waarin je nog of opnieuw heel veel voor anderen kunt betekenen.

Kortom: via dit artikeltje wil ik graag een pleidooi houden om deel te nemen aan zo’n P.i.Z.-cursus wanneer je overweegt met werken te stoppen (of wanneer je wellicht net gestopt bent). Wij hebben het – terwijl ik dus al 8 maanden thuis ben – als een verrijkend onderdeel van deze nieuwe fase ervaren.

 

Gert Huntelaar
’s Middags hebben we een spel gespeeld opgedeeld in groepen: mijn inspiratiebronnen, mijn energie gevende activiteiten, mijn voorwaarden voor een prettig leven, mijn kwaliteiten, mijn overtuigingen…………

’s Avonds was er de grote Theatershow van de 19 acteurs die allen wat vertelde, voordroegen of voorwerpen bespraken. Het was een gave voorstelling en een ieder had zijn/haar best gedaan. Toen hebben we ons opgemaakt voor het voetballen Brazilië – Duitsland en dat hebben we geweten…… Toch had iemand uit de groep, een vrouw nota bene, de uitslag goed geraden: 1-7.

De volgende dag werden we bijgepraat door Corinne Tiemens over het bewegen van je lijf. Want ja, dat wordt als je 65 bent wat strammer. Buitengewoon goed gepresenteerd. Nadat de grondoefeningen waren afgerond, gingen we naar de lunch. Na een korte evaluatie namen we afscheid van elkaar en René Vrieling. Conclusie: buitengewoon goed om een PIZ cursus te doen voor heel veel mensen is er een andere wereld opengegaan. Bedankt STAVOOR, Bedankt René Vrieling.

Piet Groeneboom
Van maandag 10 februari tot en met 12 februari hebben mijn vrouw en ik de cursus Pensioen in Zicht gevolgd in het hotel Jan van Scorel te Schoorl. De eerste dag begon om 14.00 uur met een kleine voorstelronde via jeugdfoto’s in subgroepjes. Een heel aparte manier om kennis te maken.

Daarna volgde een korte wandeling door het prachtige duingebied. Na terugkomst in het hotel volgde de verdere kennismaking met de deelnemers die je nog niet gesproken had. Wat direct opviel was de diversiteit in de groep en vooral de openheid waarmee iedereen de rest tegemoet trad.

De tweede middag werd onder leiding van een natuurgids een wandeling van twee uur door het duingebied gemaakt. Hoewel het na een kwartier begon te regenen viel er geen onvertogen woord.

De tweede avond stond in het teken van de door de deelnemers meegebrachte onderwerpen waar iedereen iets over vertelde of liet zien. Een prachtige avond!

Het is uiteraard niet zo dat je na het daadwerkelijk stoppen met je werk een blauwdruk hebt hoe nu verder. De cursus geeft echter wel een aantal handvatten, tips en trucs waar je wat mee kunt. Bovendien komen er ook de nodige valkuilen aan bod tijdens de onderwerpen.

Mede door de zeer prettige manier waarop de cursus door onze begeleider Wim Ballemans werd gepresenteerd een waardevolle ervaring en zeker een aanrader voor een ieder die gaat stoppen met betaalde arbeid.

 

N.N. (namen bekend bij de redactie)
Natuurlijk, een mooie tijd breekt er aan (lang naar uitgekeken), maar je stapt ook uit een trein, die daarna – met alle collega’s en het werk erbij – snel weer doorrijdt en je zult nooit (!) weer instappen in die trein. Die gaat letterlijk uit zicht. Je staat enkel met jouw partner of soms alleen op het station. De trein van het pensioen is er nog niet en de reis (vaak) nog niet bepaald. Er breekt een nieuwe, andere en vaak ook nog onzekere tijd aan. Deze tijd mag opnieuw gevuld worden met doelen en zingeving. De reis moet nog worden uitgevonden.

De volgende dag zien we twee voorbeelden in een documentaire van hoe het proces van uit dienst gaan kan verlopen. De laatste dag, afscheid nemen en daarna (alleen) verder gaan. En dan begint het dus! Twee duidelijke voorbeelden van een (te) actieve en een (te) passieve houding. Beide situaties geven veel stof voor discussie en het uitwisselen van tips. De trainer zorgt steeds voor een goede terugkoppeling, zodat alle deelnemers aan bod kunnen komen. Dat geeft een ongedwongen en vertrouwde sfeer. Er is veel achtergrond informatie (vooral digitaal) beschikbaar.

Ten slotte gaan we dieper op de pijlers van de levensdomeinen in. De spelvormen zijn uitnodigend en aanstekelijk gekozen. Het levert veel momenten van bezinning, verdieping, tips en nieuwe mogelijkheden op. Er is ruimte voor veel humor en spontaan gelach. Ook dat is (h)eerlijk!

Wij hebben prachtige dagen beleefd en mooie, unieke herinneringen meegenomen. Met deze cursuservaring, het aangereikte materiaal en de tips van trainer en medecursisten hebben wij nog meer ideeën gekregen om de pijlers van de levensdomeinen goed, verstandig en in balans te vullen. We hebben beter zicht op het pensioen gekregen!!

Klik hier om het volledige verhaal te lezen

 

Theo Janssen
Gevraagd naar de meest bijzondere ervaring gedurende deze drie dagen is dat misschien wel: Omringt te zijn door een groep mensen waarmee je voluit en onbeperkt kunt praten over jouw toekomst zonder betaald werk. Alleen deze groep mensen accepteert dat het gesprek daar constant over gaat. Alle andere jouw dierbare mensen zijn praten over dit onderwerp na een half uur, heel terecht, volkomen zat, ze hebben wel wat beters te doen.

Een tweede opmerkelijke ervaring is de constatering dat je in deze drie dagen regelmatig geconfronteerd wordt met op zichzelf hele vanzelfsprekende en logische zaken, maar waar je toch ineens anders tegenaan gaat kijken..

Dat met pensioen gaan heel prettig is omdat je geen werkstress en vervelende, door het werk ontstane, problemen meer hebt is algemeen bekend en wordt door iedereen positief gewaardeerd. Maar dat de voldoening dat je door vakmanschap en kennis een stuk werk af kunt leveren ook wegvalt, is wel iets om je goed te realiseren. Voor de positieve energie die je uit een geklaarde klus kunt halen, zul je dus een andere bron moeten zoeken.

Kortom, stoppen met betaald werk, betekent werk aan de winkel om het dagelijkse leven weer in balans te krijgen. Dat inzicht heeft de cursus Pensioen in Zicht die ik samen met mijn vrouw en 16 anderen heb gevolgd ons opgeleverd.

Door het volle programma waren het beslist vermoeiende dagen. Gaandeweg werden we van een groep volkomen vreemde mensen, een heel vertrouwd en elkaar vertrouwend gezelschap. Dankzij en onder begeleiding van een vakkundig trainer werd deze cursus een bijzondere en vooral uiterst nuttige ervaring.

 

Jos en Lia Willemsen
De cursus biedt een afwisselend en leerzaam programma. Dit allemaal onder zeer professionele begeleiding van een trainer van Stavoor.

Het zet je zeer zeker aan het denken over je nieuwe toekomst en kan helpen bij het invullen van die toekomst. Dat maakt het gemakkelijker om keuzes te maken, die voor jou en je partner zinvol en zelfs verrassend kunnen zijn.
Conclusie: de cursus Pensioen in Zicht was voor ons een uitstekende keus. Het zijn niet alleen leerzame, maar ook gezellige dagen waaraan de locatie en omgeving ook hebben bijgedragen.

5-daagse cursus

Stoppen is geen optie,
maar een beetje minder zou wel mogen.

Interview met Marie Antoinette de Veth

Jong en oud
Het gesprek met Marie Antoinette de Veth vindt plaats in De Klub, een hippe tent op een bedrijventerrein in Utrecht, waar haar zoon mede-eigenaar van is. Dat typeert meteen met wat voor vrouw we te maken hebben: een ondernemende, zeer betrokken 68-jarige vrouw met en duidelijke mening. ‘Al die jonge ondernemers hier zoeken elkaar op, ze gunnen elkaar iets, maken gebruik van elkaars netwerken, ze staan open voor creativiteit en samenwerking. Wij zijn meer groot gebracht met concurrentie en minder met het delen van je kennis en ervaring. Ik was laatst bij een bijeenkomst van Partin, een bundeling van particuliere initiatieven voor goede doelen. De idealistische generaties van 20-ers en 60-ers ontmoeten elkaar daar. Het houdt mij fris en geeft me inspiratie. Ik vind het dus belangrijk dat ik jongeren en kinderen tegen blijf komen. Daarom ben ik actief in de buurttuin, een mooie plek voor de kinderen en voor ontmoetingen. Daar krijg ik nu meer tijd voor. En op dinsdag pas ik op de kleinkinderen. Je kunt dat doen vanuit zorg, je kunt ook ontdekken waar zij als kleuter, kind of pubers mee bezig zijn, proberen je in te leven in hun wereld. Dat is erg verrijkend.’

Ecotoiletten
Marie Antoinette vindt het vanzelfsprekend dat ze iets voor een ander doet. Niet dat haar ouders daar veel tijd voor hadden, ze waren druk bezig met werk en gezin. Ze noemt het moraliteit, normbesef, die ze van haar ouders en haar katholieke opvoeding heeft meegekregen. Altijd gaat het om mensen die minder kansen krijgen om in hun kracht te komen. Het is de rode draad, niet alleen in het werk, maar in het hele leven van Marie Antoinette. Als antropologiestudent lagen haar ambities in het ontwikkelingswerk. In al haar banen creëerde ze kansen om die ambities waar te maken. Ze zette zich bij Vormingscentrum de Hunneschans als trainer in voor medezeggenschap van leerlingen en werknemers. Regelmatig ging ze met vakbondsjongeren voor ontwikkelingsprojecten naar Nicaragua. Later werd ze directeur bij de Hunneschans, overigens een vroege voorloper van wat nu Stavoor is. In de jaren ’90 werd ze directeur van de Vrouwenvakschool in Utrecht. Daar nam ze het initiatief om een Vrouwenvakschool in Suriname op te zetten.

Interview Marie Antoinette Interview Marie Antoinette1

– Marie Antoinette in Mali – – Vrouwen helpen met de bouw –

Nu nog is ze actief betrokken bij de Vrouwenvakschool in Mali. Met pretoogjes vertelt ze hoe vanuit de school 9 bedrijfjes zijn opgezet. Water is in Mali een schaars goed en hygiëne vraagt veel aandacht. Daarom leren de vrouwen om voor hun bedrijfjes zelf ecotoiletten te bouwen. Met als extra doel dat ze die kennis ook weer uitdragen naar hun woongemeenschappen. De pretoogjes veranderen in een sombere blik: door de gevaarlijke situatie in Mali is Marie Antoinette nu ’target’ en kan ze er nu niet naar toe. Daardoor loopt het project vertraging op. Daar is ze wel eens een dag door van slag. Maar het typeert haar dat ze volgende dag een oplossing zoekt: mensen komen nu waarschijnlijk vanuit Mali hier naar toe om kennis op te doen.

De laatste jaren was Marie Antoinette directeur op twee scholen van de jeugdgevangenissen. En heeft ze heel wat interim banen op zich genomen, soms wel drie tegelijk. ‘Dat was soms wel erg vermoeiend’, beaamt ze. ‘Nu ik gestopt ben, merk ik hoeveel uren per week ik heb gewerkt. Op mijn vraag hoe ze dat volhoudt zegt ze ‘Ik vind zo veel dingen leuk, ik kan het niet laten. En ik heb altijd wel ruimte gevonden voor vriendschappen en sociale contacten.’

Pas op de plaats
Marie Antoinette is drie jaar geleden gestopt met haar betaalde baan. ‘Er bleven wel allerlei potjes op het vuur staan. De laatste jaren had ik alleen interim banen, dat was mooi. Maar ik bleef een volle agenda houden met al die projecten.’ Ze heeft naast haar werk altijd vrijwilligerswerk gedaan. Dat gebeurde in de weekenden, ’s avonds en zelfs ’s nachts. Ze heeft niet zo veel slaap nodig, dat is dan mooi meegenomen. ‘Nu ik geen betaalde baan meer heb, geniet ik er van dat ik ’s ochtends rustig m’n krantje kan lezen. Er is nu meer tijd heb voor dingen die ik belangrijk vind, zoals sporten, een boek lezen en mijn leesgroep, de twee kleinkinderen. Ik heb nu meer tijd om de projecten waar ik me voor inzet beter voor te bereiden. Dat is prettig.’

Ze heeft enkele maanden geleden deelgenomen aan een cursus Pensioen in Zicht van Stavoor. Daar ontdekte zij dat er mensen zijn die het heel anders aanpakken: ze doen het de eerste tijd van hun pensioen het rustiger aan, zijn bewuster bezig met loslaten, nemen de tijd om zich voorlopig nergens aan te binden, om zichzelf opnieuw ontdekken, wat ga ik nu met mezelf doen? ‘Mij werd tijdens de cursus duidelijk: wat gebeurt er als ik over 5, 6, 7 jaar stop met al mijn activiteiten? Val ik dan in een gat? Door de cursus besef ik dat ik af en toe pas op de plaats moet maken. Oké, het is nu minder vol dan toen ik werkte, maar iets meer rust zou fijn zijn. Het is me nog niet helemaal gelukt!’

Betrokken bij de wereld
Vriendschappen, contacten waren haar hele leven belangrijk. Al vanaf 1976 woont ze in het centrum van Amersfoort. Dit biedt de mogelijkheid om makkelijk met buren in contact te komen, af en toe samen te eten, activiteiten in de buurt op te pakken en naar musea, muziek of de film te gaan. Marie Antoinette hecht veel waarde aan samen met vrienden praten over de toekomst, over je betrokkenheid bij de wereld en wat we daar mee aan moeten. ‘Dingen die ik ook deed tijdens mijn werkzame leven. Maar door de cursus besef ik nu beter, dat ik in een nieuwe levensfase terecht gekomen ben. Je staat bewust stil bij de stappen die je zet, je hebt er een keuze in. Voor de een is dat met een partner en voor de ander is dat als alleenstaande. Bewustzijn dat de stappen die je zet bij jou moeten passen, maar dat er verschillen zijn met mensen in je directe omgeving is ook een feit.’ ‘Maar als het om haar betrokkenheid bij de wereld gaat’, voegt ze er snel aan toe, ‘is stoppen geen optie!’

 

Marleen Merks-de Rouw
Deze 5 dagen waren heel interessant en inspirerend voor de voorbereiding op het SBF-verlof. De partner was hiervoor ook uitgenodigd . Wij hebben het ervaren als heel prettig om dit samen te doen en praten er nog steeds over, vooral omdat de onderwerpen interessant waren.

Het was prachtig weer, dat hadden we dus al mee. De zon elke dag hoog aan de hemel. Het hotel Jan van Scorel was een uitstekende locatie. Het was zeer goed wat eten en drinken betreft. Prachtige kamers en vriendelijk personeel.

We kregen heel veel nuttige tips, zoals alles over financiën, balans tussen lichaam en geest, het onderhouden van sociale contacten en nog veel meer. Per dagdeel was er een ander onderwerp, dus 3x per dag. De ochtend met de fysiotherapeute was voor iedereen een hele prettige les, waarbij we bewegingstechnieken leerden en ontspanningsoefeningen deden. ’s Middags gingen we naar buiten voor een sportieve activiteit. Er was een vrije middag die men zelf in kon vullen. We gingen soms tot heel laat in de avond door.

De cursusleider Frans was top. Hij wist ons steeds weer op te peppen voor een nieuw dagdeel. Vooral na het diner was het soms moeilijk om je weer op te laden voor de avond, maar Frans maakte de mensen weer ” wakker”. We hadden een kleurrijk gezelschap wat heel goed klikte onderling. Het viel mij op hoeveel mensen erg creatief zijn, ze schilderen, maken muziek.

 

Jan Arts
Een verslagje van vijf dagen in Schoorl in de vorm van enkele haikus

Een cursus in Schoorl
Leert over lege toekomst
Op zoek naar geluk

Inspanning in Schoorl
Levert training van het lijf
Proeven aan geluk

Ontspanning in Schoorl
Biedt nieuwe inspiratie
Een weg naar geluk

Vakantie in Schoorl
Voelt als het goede leven
Een vorm van geluk

 

Peter van Dalsem
Elk dagdeel werd van ons verwacht deel te nemen aan de diverse onderdelen van de cursus, o.a. een duinwandeling met een IVN-gids (natuur), een ochtend schilderen (creativiteit), de keuze voor een wandeling met kunstenaars door het plaatsje Bergen, of een golfclinic, voorlichting over gezond eten plus aansluitend een yogales. Maar vooral werd van ons verwacht zinnig na te denken over de nieuwe tijd die ons te wachten staat. Dit werd in kleine groepjes besproken en later toegelicht.

Ook drie avonden werden wij pittig bezig gehouden door onze begeleider van Stavoor, met alleen de woensdagmiddag tijd voor ontspanning met een vrije keuze dit in te vullen. Ank en ik huurden een fiets bij het hotel en hebben genoten van een heerlijke fietstocht door de duinen en een strandwandeling van plm. 1,5 uur.

Alle deelnemers, met verschillende achtergronden en werkervaringen, kropen steeds dichter op elkaar en vormden naar mate de cursus vorderde een hecht team, waarbij ook heel veel werd gelachen, gelukkig maar.

Vrijdagmiddag 4 april weer huiswaarts, hier en daar vloeide er een traantje dat alweer afscheid genomen moest worden. Hulde aan Stavoor voor het geweldige hotel, het fantastische eten, de uitstekende begeleiding van Wim die ons toch nog redelijk kon intomen.

 

Anke van Dalsem-Nap
Ik ben zelf inmiddels uit dienst bij Avans, omdat mijn man met pensioen is gegaan en ik de keuze heb gemaakt om ook te stoppen met werken. In het kader van zijn pensionering bij het ROC West-Brabant, hebben wij een cursus pensioen in zicht (PIZ) gevolgd van Stavoor. Wij hebben daarbij gekozen voor een midweekverblijf in Schoorl.

De cursus begeleidt (aanstaande) gepensioneerden om ze te behoeden voor het zogenaamde zwarte gat. Wij hebben de cursus als nuttig ervaren, bovendien hebben we een geweldige tijd gehad. In een zeer intensief proces, wordt men bewust gemaakt van de valkuilen die het stoppen met werken met zich meebrengt. Er wordt in verschillende praat- en werksessies gewerkt aan zelfkennis en mogelijke inspiratiebronnen. De natuur, beweging en kunst krijgen veel aandacht in dit kader.

 

Gerda Arts
In het avondprogramma werden positieve en negatieve aspecten van betaald werken genoemd. Het werd aan beide zijden een hele waslijst. Onze cursusleider Wim zette al vrij snel een groot kruis door de negatieve aspecten: zo, daar zijn jullie vanaf. Doorpratend zette hij ook een kruis door de positieve aspecten. Dat vond ik confronterend. Zo duidelijk had ik het nog niet bekeken. De avond eindigde dan ook met de vraag wat te doen om de dag invulling te geven, zodat er weer veel positiefs overblijft.

We hebben veel na moeten denken over onze toekomstplannen en het invullen van onze dagen. Hier zijn we op verschillende manieren mee bezig geweest. Gaandeweg de week werd het programma steeds concreter: waar ligt jouw balans en hoe ga je week invullen. Wat ben je over een jaar aan het doen? En wat doet je partner? Klopt dat een beetje met elkaar of moet je toch nog het een en ander met elkaar bespreken?

Het programma was vrij intensief. Er was een ochtend-, middag-, én avondprogramma. Gelukkig was er ook tijd voor ontspanning. Ik gaf hierboven al het bezoek aan Bergen aan met kunstenaars. We gingen wandelen met een IVN-gids. Ook hadden we een middag vrij. Omdat je de hele week in een groep zit was dat ook wel lekker.

 

Hans Buitelaar
Er passeerden deze week meerdere onderwerpen zoals arbeid in perspectief, afscheid van betaalde arbeid – een grote verandering en omgaan met veranderingen. Beweging als sleutel tot vitaliteit was o.l.v. een yogadocente, die tevens natuurgeneeskundige is en op dat vlak veel nuttige informatie verstrekte. Een zeer nuttig onderdeel was de talentenjacht, waarbij iedere deelnemer vertelde wat hij of zij van plan was te gaan doen. De anderen werden door deze plannen zelf ook op ideeën gebracht.

De lesonderdelen werden ’s morgens, ’s middags en ’s avonds behandeld, waarbij ruimte was voor het verzorgen van de inwendige mens. Dat deed het hotelpersoneel ontzettend goed en het aangebodene was van zeer goede kwaliteit.

Tot slot hadden wij een bekwame ‘juf’ die veel aan ons overliet, maar wel zorgde dat de belangrijkste onderdelen van de stof aan de orde kwamen. Al met al een zeer leerzame week, met een hele leuke groep waarbij ik iedereen die het pensioen in zicht heeft, aanraadt om met de partner, deze cursus te gaan volgen.

Erfgoed Bossem

3-daagse voor singles

Coen Hartman

In de tweeëneenhalve dag training voor adspirant pensionado’s was het woord balans vaak aanwezig.

Om te beginnen de balans vinden tussen wat je achterlaat en wat de nabije toekomst voor je in petto kan hebben. Je weet wat je achterlaat; je weet een beetje wat je te wachten staat. Wat was er, wat komt eraan en wat kun je zelf doen om de balans terug te brengen.

De training voorzag hierin om de deelnemers te laten sparren over dit onderwerp waarbij nieuwe inzichten opdoken. Het meeste moet nog bezinken.

Verder vind ik persoonlijk, dat er een balans moet komen tussen bestaande plannen en toekomstdromen. Waarbij gezondheid en financiën bij mij het uitgangspunt zijn.

Om de gezondheid op orde te houden werd een presentatie gegeven over bewegen en uitgebalanceerde voeding. Hier zaten een paar eyeopeners tussen voor mij en daar ga ik iets mee doen c.q. ben er mee begonnen. Of ik hiermee voor mijzelf (en de omgeving?) een Blauwe Zone creëer is nog een beetje de vraag, maar de pogingen zijn er!

Ikigai!

Rest mij nog om de trainer en de medepresentatrice te bedanken voor hun inzet en de leden van de groep voor hun openhartigheid en zelfs moed om bepaalde zaken aan te kaarten.

Met de groeten van de walnootboom……Die heeft alles gehoord!!!

Hotel Landgoed Schoutenhof in Epen (Limburg)

 5-daagse cursus Creatief

Marianne Coopmans
Drie mooie en leerzame dagen Pensioen-in-Zicht
“Het waren drie mooie dagen”, om maar eens een bekende reclameslogan te gebruiken voor de driedaagse cursus ‘Pensioen-In-Zicht’ in mei 2017. Maar hiermee zou ik schromelijk tekort doen aan de cursus van Stavoor. Daarom wil ik graag laten weten hoe ik de cursus heb ervaren.

Het was een grote groep met 10 (echt)paren, totaal 20 deelnemers die allen op of net over de drempel van hun pensionering stonden. Bij elkaar was het een divers gezelschap, afkomstig uit het hele land, tot en met Harlingen uit het hoge noorden. Docente Karin van Wezel slaagde er goed in om alle deelnemers bij de les te houden, hoewel we soms veel weg hadden van een vrolijk schoolklasje. Zij had een intensief programma voor ons bedacht, maar met genoeg mogelijkheid om te ontspannen en elkaar onderling te leren kennen. Elke dag stond er een wandeling van 1 tot 2 uur op de agenda. En dat was op zich al een feest in het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap, met elke dag mooi weer en uitstekend verzorgd eten en drinken.

Dreigend pensioengat
Er werd intussen hard gewerkt aan het doel van de cursus: met generatiegenoten inspiratie en kennis opdoen om op een goede manier afscheid te nemen van betaald werk. Het was vooral een praktische cursus, met veel opdrachten in kleinere groepen. Thema’s waren: het opmaken van de balans van je leven, omgaan met veranderingen en het maken van toekomstplannen. Tussendoor kregen we een documentaire te zien van twee gepensioneerde echtparen, die met vallen en opstaan invulling gaven aan hun nieuwe levensfase. Genoeg voer voor de groep om over na te denken en te praten. Niemand van de deelnemers bleek voor het dreigende pensioengat te vangen. Bij het rondje toekomstplannen noemden de meeste deelnemers meerdere activiteiten voor de komende levensfase van niet betaald meer werken. Die varieerden van: aan oude auto’s sleutelen, reizen, een nieuwe studie beginnen tot het openen van een wijnproeverij. Op de derde en laatste dag werden we verrast met een workshop yoga. Verrast, omdat deze vooral in het teken stond van gezond en vitaal ouder worden. Niks geen mantra’s of minuten stilzitten in een boeddhahouding, maar leren hoe yoga je kan helpen bij het omgaan met stijver wordende gewrichten en hoe je (lage) rugklachten kunt voorkomen.

Vol lof
Aan het eind van drie intensieve maar ook ontspannende dagen waren alle deelnemers vol lof over de cursus. Zelf ben ik me veel meer bewust geworden van de noodzaak om stil te staan bij een nieuwe levensfase zonder betaald werk, contacten met collega’s en een vanzelfsprekende invulling van mijn dagen. Over een kleine drie maanden is het zover en het moment is meer dan rijp om mijn plan te trekken en structuur aan te brengen in de levensfase na mijn pensioen. De PIZ-cursus van Stavoor is daarbij een goede opsteker geweest en zeker aan te raden voor mensen die net als ik met pensioen gaan.

 

Elly Cafferata
Op 1 juni 2013 ga ik met pensioen. Een maand later word ik 65 jaar en dan zit het er op, zegt men. Iedereen die ik tegenkom en vertel wat er per 1 juni gaat gebeuren, zegt spontaan: “wat leuk voor je”.  Soms ging ik daarin mee. Ik dacht dan aan lekker uitslapen en dat niets meer op tijd af hoeft te zijn. Andere keren dacht ik: neen, niet fijn. Ik ga mijn collega’s missen, het werk, de structuur  mijn dagindeling, levensritme en de voldoening. Kortom er zaten meer nadelen dan voordelen tussen mijn oren als ik aan mijn pensioen dacht.

Ik heb de cursus ‘Pensioen In Zicht’ gevolgd bij Stavoor. Ik heb  deze cursus met veel  voldoening gevolgd en ik kan hem iedereen aanraden. Stavoor zorgt ervoor dat je op een relaxte en zorgvuldige manier leert dat ‘met pensioen gaan’ méér is dan thuis leuke dingen doen en fijn uitslapen.

Met pensioen gaan is je 3e levensfase ingaan.  Opnieuw en op een geheel andere wijze je leven leren leven.  Stavoor heeft me met verschillende instrumenten wegwijs gemaakt waar je aan kan denken, wat je tegen kan komen en hoe je je valkuilen kan vermijden. Hoe je het ‘zwarte gat’ dat iedereen vroeg of laat tegenkomt na de pensioendatum kan integreren in je leven?

Met afwisselend een wandeling door de Limburgse heuvels, een workshop keramiek, een workshop fotograferen en een ochtend zingen uit volle borst; het aanhoren van de verhalen van leeftijdgenoten (60-65 jaar), hun toekomstplannen, hun ervaringen. Het geheel was erg waardevol.

Ik kijk nu op een heel andere manier naar mijn komende pensioendatum en de tijd die komen gaat. Daarom raad ik iedereen aan om een PIZ cursus te volgen, speciaal díe mensen die nu zeggen dat ze het niet nodig hebben omdat ze alles ‘onder control’  hebben.

IK STOND EVEN STIL EN DAT IS EEN HELE VOORUITGANG

 

Jaap & Gonny Kist
Het heeft een lange tijd moeten bezinken. Wij merken, dat er veel met ons is gebeurd.  Wij hebben het heel goed ervaren. Vooral het bespiegelen, de confrontatie met onszelf.  Niet gemakkelijk. In de groep smelt dat goed in elkaar. Wij waren heel blij met onze deskundige trainer Nienke. Dat konden wij ons niet beter wensen, héél integer.

Onze slotconclusie is…..het was geen overbodige informatie. De moeilijke uurtjes, werden weer goed afgewisseld met heerlijke maaltijden. Het hotel was  fantastisch en van de prachtige omgeving  hebben wij erg genoten. Als Jaap volgend voorjaar  het Uwv gaat verlaten en met pensioen hoopt te gaan, zullen wij hetgeen ons geboden is trachten in ons leven in te passen.

5-daagse cursus

Wim Muller
Telkens als ik tegen iemand zei dat ik naar een PIZ-cursus ga moest ik dat eerst verduidelijken….dat dit met een Z is 😊
Ik heb gekozen voor de lange (5-dagen) cursus met partner. Die gaat tenslotte ook een beetje met pensioen.
Wat te verwachten? Alles en niets……
Gewoon er blanco ingaan. Alles helpt!!
Lees verder

Jacqueline en Jeffrey Brugman
De vijfdaagse cursus pensioen in zicht is gestart op 11 september 2017 en verliep voor ons boven verwachting. De begeleider Wim Ballemans stond midden in de groep. En zijn manier van doen was laagdrempelig. Hierdoor kwam de groep van 10 echtparen gauw los. Het vijfdaagse programma is goed opgebouwd. Gevarieerd met een interactieve aanpak tijdens de sessies. De cursus heeft geleid tot andere inzichten in deze komende fase van het leven. Het was enerzijds confronterend en anderzijds weer verlichtend. De groep gaf ons nieuwe inspiratie voor de nabije toekomst.

Wat ook meehielp was de accommodatie. Landgoed Schoutenhof in Epen is bij uitstek een geweldige plek om gefocust te raken. Als groep ontbijten, lunchen en dineren gaf snel een verbindingsgevoel. Ook kreeg je genoeg vrije tijd om met je partner alleen te zijn. Een traan en een lach was een goede combinatie in deze groep. We hebben zelfs gezongen en gedanst. We kunnen terugkijken op een geslaagde cursus. Het naslagwerk en het boekje PIZ van Stavoor liggen op het nachtkastje om af en toe weer terug te lezen.

 

Yme Jan Bosma
Afgelopen week hebben wij (Jaaike en ik) de PIZ-cursus van Stavoor gevolgd. Deze is ons uitstekend bevallen. Belangrijke punten, die daarbij van belang waren, waren: het gezelschap was aangenaam (iedereen voelde zich al snel vertrouwd met elkaar en met de begeleider), de begeleider Wim Ballemans was goed, het weer was mooi, de omgeving was prachtig, het hotel was goed, je hoefde niets te doen voor je natje en droogje en het programma was leerzaam. Ik heb het als ontspannen ervaren en dat ondanks de inspanning van een morgen-, middag- en avondprogramma, behalve de vrije woensdagmiddag.

De opbouw van het programma was goed: ging van het verleden via het heden naar de toekomst. Daarbij deed je veel in kleine groepjes samen, wisselend van samenstelling. Er kwamen ook nog een notaris en (geriatrische) arts langs.

 

Gerard en Mieke Tanke
Op de eerste dag werden we in de middag buiten ontvangen door de cursusleider Wim. Hij begeleidde ons naar de koffie met Limburgse vlaai. Na de koffie en de toegewezen slaapkamer volgde de eerste kennismaking met elkaar, hierna maakten we een flinke kennismakingswandeling  door het Geuldal.

De derde dag begonnen we ’s morgens met yoga, buiten in de frisse lucht bij een heerlijk zonnetje. Na de koffiepauze werd de les vervolgd met het onderwerp “Hoe zorg je voor je zelf”. Besproken werden gezond eten, de valkuilen (bietsen uit de koelkast, alcoholgebruik), bewegen en de sociale contacten.

‘s-Middags was iedereen vrij om te gaan en doen wat je wilde.

Na de avondmaaltijd kregen we bezoek en informatie van dokter / geriater Niek Jaspers. Hij kwam vertellen en adviezen geven over de overgang van arbeid naar het pensioen.Aandachtspunten die besproken werden waren o.a.  de nieuwe levensfase, lichamelijke, geestelijke en psychosociale gezondheid en zingeving. Eigenlijk was deze avond te kort om alle onderwerpen goed te belichten.

Al kende we elkaar niet bij het begin, door veel te wandelen, te discussiëren en te luisteren naar elkaar werd het uit eindelijk een hechte groep.

De week werd afgesloten met een heerlijke maaltijd. Afscheid genomen van elkaar en de vrijheid in. “Vrijheid is niet uitsluitend doen waar je van houdt, maar houden van hetgeen je aan het doen bent”.

Dit is een cursus voor iedereen die met pensioen gaat, je steekt er veel van op en je leert elkaar toch anders kennen.

 

Thea Buter
Saamhorigheid bouw je op…… samen!
Daarbij ook jezelf te bekwamen
in wat je beweegt; je verwachtingen zijn…..!
Je oog op de toekomst gericht is fijn.

De natuur rondom in al zijn waarde
maakt je gelukkig: je leeft op deze aarde.
Jij bent hierbij een belangrijk onderdeel,
door te genieten met z’n  allen…..heel veel.

Werken aan jezelf, je partner, je relatie.
Dit te verdiepen is een hele prestatie.
Samen op weg; een nieuwe levensfase erbij
met een goede inhoud voor jou en mij.

Heerlijk zo enige dagen kunnen dromen………
tot jezelf en samen met anderen ergens komen,
door een programma wat uitdaagt tot inspiratie……
doorgaan met werken aan je relatie!

Samen op koers langs  “bergen en dalen”.
Blijf elkaar steunen met elkaars verhalen.
Geef elkaar de ruimte en het vertrouwen
alleen (specifiek) en samen je nieuwe levensfase op te bouwen.

 

Sjaak Meijer
Door ervaring wijs geworden sta ik eigenlijk sceptisch tegenover ‘deelname-op-de-hei’.

Zowel ikzelf,  als mijn vrouw, hebben deze tijd als zeer zinvol en verrijkend ervaren. Mede door het goede programma, de uitstekende leiding en organisatie van Stavoor. Ook de omgang met de andere deelnemers, door sturing van de leiding, hebben  wij als zeer prettig ervaren. Er is tijd geweest om volledig tot rust te komen en  samen  met de andere deelnemers aan een nieuwe levensfase te werken.

Je komt ook tot het inzicht dat men zich eigenlijk niet meer kan voorstellen geen beroep meer te hebben en “niemand meer is”.  Er zijn echter  interessante perspectieven  aangereikt en verwerkt voor een verdere toekomst.

 

Arnold Zegers
Het programma zat weldoordacht in elkaar, met elke dag ook tijd voor ontspanning. Het fraaie heuvelland en ook het mooie weer leenden zich voor leuke wandelingen. Een middag konden we ook naar eigen inzicht invullen. Verder was het hele programma verdeeld over een ochtend-, middag- en een avondgedeelte.

We spraken steeds met groepjes van een andere samenstellingen, zodat we na verloop van tijd met bijna iedereen gesprekken hadden kunnen voeren. Heel waardevol. Wim maakte gebruik van aanschouwelijke voorbeelden, middels een beamer en we kregen ook het nodige papierwerk, zodat we het thuis ook nog eens konden nalezen. Elke avond, na het programma, zaten we vaak nog heel gezellig na te buurten, onder het genot van een drankje. En daarna lieten we ons in bed vallen, om de indrukken van de voorbije dag nog even te verwerken.

 

Cees, Marina de Werdt
De wandelingen tussen de sessies vonden wij bijzonder verfrissend en leerzaam, ook al werkte het weer niet altijd mee. We hadden het niet willen missen. Tijdens de dagdelen die we binnen doorbrachten kwamen er diverse thema’s aan bod die uiteraard alles te maken hadden met het toekomstige pensioen en de vrije tijd daar aan gekoppeld. Zeer leerzaam waren deze sessies, niet alleen de opdrachten maar ook het luisteren naar de verhalen, hobby’s, ervaringen, belevingen en toekomstplannen van de medecursisten. Ook dit hadden wij zeker niet willen missen. Zoals ik al schreef bestond de groep uit een tiental echtparen, die nog midden in hun leven staan. De band die ontstond tussen de cursisten was buitengewoon goed, dit was mede tot stand gekomen door de heer Ballemans die van ons de titel meekreeg van “ALLESBINDER”.

 

H. Reiningh
‘Ieder rouwproces heeft tijd nodig. Afstand doen van je werkzame leven is dat eigenlijk ook. Werk brengt zoveel automatismen met zich mee en daar moet je nu afstand van doen. Dat doe je toch niet zomaar. (…) Wij hebben het in ieder geval als erg waardevol en zinvol ervaren. Ik zou het iedereen aanraden. Ik ga nu echt genieten, het is mooi geweest.’

 

3-daagse cursus

Margje Hoogeboom

Ervaring PIZ cursus Epen
Een koffer met ervaringen

In juni 2022 hebben we deelgenomen aan de Pensioen in Zicht cursus van Stavoor. We verbleven in het hotel Landgoed De Schoutenhof in Epen, Zuid Limburg.

In alle opzichten was deze week voor mij en mijn partner Jan een waardevolle en warme week. Met een koffer vol wijsheden en verhalen van onze trainer Wim kwamen we thuis. Ik heb zelf het gevoel dat met deze week ons pensioen leven pas echt is begonnen.

De fijne gesprekken die we voerden met onze mede cursisten waren een een geweldige ervaring. Gaandeweg de week ontstond er een fijne chemie in de groep. Hiervoor wil ik onze trainer Wim Ballemans nogmaals bedanken, hij heeft daar een grote bijdrage aan geleverd.

Tegen de aankomend pensionados zou ik willen zeggen: deze cursus is echt een aanrader en voegt veel toe voor jou en je partner.

Wij zijn aan onze Nieuwe Lente in het leven begonnen!

 

Hans en Franca Egelmeers
Wij hadden al wel eens gehoord van een PIZ-cursus maar wisten niet wat dit inhield. Toen bood de werkgever dit aan om dit samen te doen met de partner. Wij hebben besloten om dit te doen en maar eens te kijken wat het ons zou brengen en zo zijn we in Epen belandt op een prachtige locatie.

Het was een prima in elkaar gezet programma met elke dag een wandeling door de mooie natuur van het Zuid Limburgse landschap. Je leerde de medecursisten kennen op een vertrouwde manier.
Door een zeer goede begeleiding schiep dat al snel een band onder elkaar.
Je leerde op een speelse manier elkaar beter kennen en iedereen werd zo in zijn waarde gelaten. Tijden de wandeling liepen we in groepjes van twee en vertelde we tegen elkaar ons levensverhaal. Samen hebben we in groepjes gepraat over de toekomstverwachting, gezondheid, de zin van het leven, financiën en hobby’s. Het was zeer zeker goed om dit samen met je partner te doen zodat je er meteen met elkaar over kunt praten.
Om aan deze cursus te mogen deelnemen heeft ons extra inzicht gegeven om verder te gaan in onze nieuwe levensfase.

Wij willen iedereen aanraden om de Pensioen in Zicht cursus van Stavoor te doen.
Het geeft veel voldoening en wij hebben er zeker iets van opgestoken.
Dit zou in alle bedrijven aangeboden moeten worden aan de pensionada’s in wording.

En nu gaan we, zoals de geriater zei, “lekker rommelen” in positieve zin.

 

Ben van der Weide
Zo gaan we in juli 2015 naar Epen, Zuid-Limburg naar een prachtige locatie, die rust uitstraalt en vertrouwen en dat blijkt al, want tijdens de wandeling, waarin we in koppels van twee elkaars levensloop en over hun loopbaan vertellen, ontstaat er direct een band en groot vertrouwen onderling.
Wat is het toch opmerkelijk, dat door een zorgvuldige manier van begeleiden, waarin ieder in zijn waarde gelaten wordt, ruimte geboden wordt om zoals je zelf bent, dàt in te brengen wat je kwijt wilt.
Naarmate de dagen verstrijken leer je elkaar kennen als mensen die, net als jij, levensomstandigheden kennen waar je mee te dealen hebt en toekomstverwachtingen hebben waar onzekerheden aan vast zitten. Onzekerheid over gezondheid, levenszin en financiële mogelijkheden. De één wil veel gaan reizen, de ander krijgt tijd voor hobby’s en een ander weet het nog niet zo. Als dan het advies van een sociaal-geriatrisch deskundige komt om vooral nog even te blijven ‘rommelen’ de eerste tijd, geeft dat ruimte. En Wat goed is het dan, dat je samen met je partner bent, zodat je ook dit direct kunt delen.

Zo valt er veel te zeggen over drie dagen cursus, die veel meer een delen van beleving is geworden. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om hieraan deel te mogen nemen. Het geeft mij steun om met extra inzicht, de nieuwe tijd tegemoet te treden.

 

Jac Geven  
De cursus voor Truus en mij was 3 dagen. Tot 21.30 u is er elke dag een doorlopend programma.

Namiddag 3x gewandeld in de prachtige omgeving van Epen. Het waren 3 heel interessante dagen in een goed hotel. Een heel goede cursusleider en een heel leuke groep (18 personen allemaal man/vrouw).

We hebben heel veel opgestoken van elkaar. Iedereen mocht zelf zijn leven tot op heden vertellen.

Dan hoor je ook eens wat velen al veel mee gemaakt hebben met betrekking tot verdriet. Er was best veel emotie. Ook wat ze denken te gaan doen na het betaalde werk, hoe ze afscheid hebben genomen of denken te gaan nemen.

In een filmpje kregen we te zien hoe een pensionado teveel hooi op zijn vork nam en een ander niet wist wat hij moest doen en het huwelijk bijna strandde. Het was echt heel boeiend.

Ik stuur je dit bericht om mijn positieve ervaringen door te geven aan de toekomstige pensionado’s.

Ik dank je dat je mij gestimuleerd hebt om aan de PIZ cursus deel te nemen en ik hoop dat de Belastingdienst blijft deelnemen aan de PIZ cursus voor hen die gestopt zijn of gaan stoppen.

 

Ron Dwinger en Agnes Dallmeijer
Tijdens de driedaagse cursus “Pensioen in Zicht”, die in Epen, Limburg, werd gehouden, stimuleerde de cursusleider, Wim Ballemans, ons volop om met de andere deelnemers van gedachten te wisselen en faciliteerde dat op sympathieke wijze. Hoewel een ieder denkt een voostelling te hebben van met pensioen gaan, bleek het nuttig om gezamenlijk te inventariseren wat men concreet zal gaan missen als je afscheid neemt van betaalde arbeid. Het was leerzaam om te vernemen hoe anderen dachten met die verandering te zullen omgaan en welke oplossingen of aanpassingen ze hiervoor hadden bedacht of gingen bedenken. De veilige omgeving van het kleine hotel, waar geen andere gasten aanwezig waren, bevorderde de interactie en de openheid van de deelnemers ten opzichte van elkaar. Ook tijdens de wandelingen, die iedere dag in de mooie omgeving werden georganiseerd, kon je elkaar beter leren kennen. De lezing over erfrecht en erfbelasting verschafte veel nuttige informatie en gaf een meerwaarde aan een perfect georganiseerde en geleide cursus. De groep, inclusief enkele aanvankelijk sceptische deelnemers, liet zich de laatste dag zeer positief uit over de plezierige en leerzame cursus.

 

Annalies en Ton den Ridder
Onze bestemming
Voor deze cursus hebben wij gekozen voor een cursus bij Stavoor, op een locatie aan de andere kant van Nederland (t.o.v. Groningen natuurlijk). Wij volgden een 3-daagse cursus op Landgoed Schoutenhof in Epen Zuid-Limburg. Een van de redenen voor deze locatie was voor ons dat er elke dag een wandeling word gemaakt van zo’n 6 km waarvan één onder begeleiding van een IVN-gids. En dat is in zo’n mooie omgeving beslist geen straf.

Maar wat passeert er zoal de revue!
Onder goede begeleiding, al pratend en discussiërend, wordt er aandacht besteed aan de gevolgen van ‘afscheid van een betaalde baan’, het ‘omgaan met veranderingen’, de toekomstplannen en aan materiële zaken als schenking en erfrecht. Voor dit laatste onderdeel kwam een kandidaat-notaris op bezoek.

Soms in groepjes, soms individueel (zelf-analyse) besteed je aandacht aan opdrachten waarin je allerlei aspecten bespreekt en overweegt. Je hoeft je niet in de groep te verantwoorden om het zo maar te zeggen. Het blijft iets van en voor jezelf. Je bepaalt zelf wat je kwijt wil.

Onze cursusleidster straalde vertrouwen uit en maakte al deze onderwerpen op voortreffelijke wijze bespreekbaar.

Op de slotdag vertelde iedereen individueel wat hij/zij voor inspiratie had voor vrijetijdsbestedingen. Een ideale gelegenheid om van elkaar ideeën op doen.

 

Joke en Cees Stijnman
De cursus bestaat uit kringgespreken, ontmoetingen in kleine groepjes en tweetallen. Ook tijdens de  prachtige wandelingen gaat de uitwisseling door. Door middel van spelvormen, vragen, afbeeldingen komen we ongedwongen in gesprek met elkaar. En elke dag is er een wandeling van ongeveer vijf kilometer, ook met een natuurgids die interessante verhalen vertelt over de natuur en geschiedenis van het dalenlandschap.

Ik vond het vervelend om te stoppen met werken, ik had nog graag even door gewerkt. Wij kregen door deze cursus toch een andere kijk op je leven en hoe anderen er naar kijken.

Omdat de cursus laat in de middag werd afgesloten hadden we besloten om nog een nachtje langer te blijven. Er bleken nog meer mensen te blijven. Het was zo’n gezellige groep dat we besloten om met ons allen nog ergens gezellig te gaan dineren.

 

De heer en mevrouw Leijten-van Gils
Met veel plezier denken Jan en ik terug aan de PIZ-cursus eind oktober in Epen. We hebben er nog twee gezellige dagen aangeplakt. We waren de enige gasten in het hotel en voelden ons als het ware op visite bij Ruud en Christa in hun sfeerrijke landhuis.  Normaal gesproken is het niet leuk om met z’n tweetjes in een hotel te zitten. Maar nu was het juist fijn om samen nog verder door te praten over de cursus en de toekomst. Ook maakten we een lange wandeling door het Geuldal. Heerlijk door de blubber en de bossen. Met een goed regenpak aan deerden ons de regen niet.

Weer aan de slag op het werk betrapte ik mezelf er op dat ik ineens spontaan tegen externe contacten en cliënten vertelde dat ik ga stoppen met werken. De knop is tijdens de cursus echt omgegaan, zoals ik al zei. Ik kijk uit naar de toekomst en iedereen mag het weten!

 

G. van Veldhuizen en H.A.M. Kaptein
Wat onwennig schuif je naast elkaar

Het ijs wordt gebroken, de koffie staat klaar
Dan volgen gesprekken, een ieder doet mee
Wanneer is jouw afscheid? Wat is jouw idee?
Tips om over na te denken, wat dit alles met je doet
Wat heb jij bijgedragen? Wat was uitzonderlijk goed?
Wat ga je missen? Wat was irritant?
Al pratend verken je het Limburgse land.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Wat wil je nog betekenen?
Hoe wil je nog ergens voorstaan?
We zien hobby’s en vrijwilligerswerk van elkaar
Het laatste recept voor een gezonde relatie
En dan is het afscheid daar…..

Genoten op Landgoed Schoutenhof
Van verblijf, ontbijt, lunch en diner
Genoten van de mooie omgeving van Epen
Wandelend afscheid nemen, was een goed idee.

 

H.A.J. van Geelen en  A.M. van Geelen-Pauw
Het waren een paar geweldige dagen! Wij hebben er enorm van genoten. Alles klopte gewoon: het Landhuis, de fantastische ligging, het ontbijt/lunch/diner, de vriendelijkheid en behulpzaamheid van het personeel, het weer, de mooie wandelingen, de samenstelling van de groep cursisten en “last but not least” de deskundigheid van onze “reisleidster” Nienke. We hebben voldoende bagage verzameld om de vrijkomende tijd zinvol in te gaan vullen.

 

Marianne de Groot
Nu, alweer een paar dagen thuis, toch nog onwennig als kersverse pensionada kan ik terugkijken op drie heel fijne dagen met een leuke groep mensen waar ik zelf het volgende door heb geleerd: je werk had ook negatieve kanten, die kan je nu achterlaten . De positieve dingen kun je meenemen en door middel van nieuwe bezigheden vasthouden in je leven. Maar de echte eyeopener: de gezondheid van de 65 plusser is veel maakbaarder dan ik ooit wist, je kunt er zelf veel aan doen.

Dit alles onderbouwd met een goed verhaal en tips en oefeningen. Ik raad het iedereen aan die op dit punt in zijn leven komt . Door deze cursus ben ik de deur durven ingaan, de gang door, naar een nieuw leven.

 

Eddy en Nardy Wegman
Denk niet dat het een vakantie is. Om 08.30 uur aanvang ontbijt en 21.30 uur einde laatste sessie van die dag. Tussen de sessies wordt er stevig gewandeld. Tijdens het wandelen wordt er uiteraard gesproken over vooral het naderende pensioen en wat dat voor jou en je omgeving betekent.  Alle sessies zijn hierop gericht. Er komt een geriatrisch arts vertellen over gezond ouder worden. Een notaris komt een levendig verhaal vertellen over erfrecht. Hotel Schoutenhof is een uitstekende locatie voor deze cursus, met een geweldige keuken.

Indien je voor de keuze komt te staan; DOEN.

 

Edo Gerbranda
Toen onze hobby’s ter sprake kwamen tijdens de cursus Pensioen in Zicht vertelde ik dat ik een cursus cartoontekenen aan het volgen was. Op verzoek van Lieneke Akkerman (trainer) heb ik een cartoon gemaakt voor Stavoor met als onderwerp Pensioen in Zicht.

Klik hier om het resultaat te zien

 

Wim Plate
De rode draad van de driedaagse bijeenkomst was vooral een hernieuwde kennismaking met jezelf. Hoe heb je het werkzame leven ervaren en vooral met welk gevoel heb je afscheid genomen. Hoe ziet je huidige leven eruit. Heb je kinderen en eventueel kleinkinderen. Wat zijn je verwachtingen voor de tijd als pensionado. Heb je een beeld hoe je de vrije tijd gaat invullen. Wil je nog een actieve rol in de maatschappij. Wil je vooral vrijwilligerswerk gaan doen.

Al deze onderwerpen werden in kleine groepjes besproken . Op al deze vragen heeft iedereen zijn eigen antwoord gegeven en de grootste gemene deler werd vervolgens in de volledige groep gepresenteerd. Ook dit was een leerzaam

Hotel de Witte Berken in Epe (Veluwe)

Wandelend afscheid nemen van het werk in Zuid-Limburg

Domaine Les Labadous in Rennes-le-Château (Frankrijk)

Folkshegeskoalle Schylgeralân in Hoorn (Terschelling)

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies