We leven in 2039. Met gedragspsycholoog Max Notermans kijk ik terug op wat de coronacrisis in 2020 allemaal teweeg heeft gebracht: “Door de crisis veranderde er in een keer iets waardoor veel gewoontes niet meer werden doorgezet. Zoals elke ochtend opstaan, aankleden, de auto pakken en naar het werk gaan. Ook stonden essentiële basisbehoeften onder druk zoals: autonomie, zekerheid en verbondenheid.
Omdat er zoveel ging veranderen was dat het juiste moment waarop nieuwe gewoontes konden worden opgebouwd. De context is daarbij een belangrijk aspect en kan middels ‘nudging’ (vriendelijk duwtje in de goede richting) gewenst gedrag stimuleren. Het aantrekkelijke van nudging is dat het minder de nadruk legt op het rationele en meer inspeelt op automatische denkprocessen, juist op de momenten dat we keuzes maken. Als je op die momenten klaar staat om het gewenste gedrag uit te lokken, dan zie je het meeste resultaat. Een mooie kans voor overheden en organisaties.”
Milaan als inspiratiebron
Dat was precies wat er in 2020 gebeurde! Tijdens de complete ‘lockdown’ kondigde de stad Milaan aan om 35 kilometer straat om te toveren tot een fiets- en wandelinfrastructuur. Lees hier het artikel van 23 april 2020. Het doel: een healthy ageing omgeving creëren, juist voordat de inwoners weer de straat op zouden gaan. Milaan lag destijds in het epicentrum van de Europese corona-uitbraak en werd hard geraakt. De aankondiging was een inspiratie voor andere landen en wakkerde wereldwijd nieuwe initiatieven en experimenten aan. Ook in Nederland!
Lockdown in Milaan
Vitaal gedrag
Max vervolgt: “Je zag in Nederland een golf van organisaties ontstaan, die hun kantoren anders gingen inrichten om vitaal gedrag uit te lokken. Omdat ze er meer open voor stonden konden werknemers, wanneer zij terug op de werkplek kwamen, gemakkelijk de koppeling naar vitaler gedrag maken. Er was door het virus zoveel verandert, mensen werden los gerukt uit de dagelijkse rigiditeit, het ideale moment om nieuwe gedragingen en gewoontes op te bouwen.”
“Naarmate de maanden verstreken, werd het perspectief van ‘een succeservaring’ steeds helderder. Er ontstond een gemeenschappelijk besef om verandering en onzekerheid zoveel mogelijk te omarmen. Mensen kregen meer vertrouwen in eigen kunnen, omdat ze hadden aangetoond over een enorm aanpassingsvermogen en veel veerkracht te beschikken. Ze hadden meer flexibiliteit ontwikkeld en realiseerden zich het belang van autonomie, zelfleiderschap en verbondenheid. Stuk bij stuk aspecten die een mens en zijn omgeving vitaler maken en houden, zeker in een steeds sneller veranderende wereld.”
Matthijs Tersteeg, trainer/adviseur Vitaliteit in Zicht
Dit blog is onderdeel van een artikel Op weg naar healthy ageing, de coronacrisis als gamechanger. Klik hier om het hele artikel te downloaden.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen, meld u dan hier aan.
© Stavoor • Stavoor is onderdeel van de Louwsma Bedrijven Groep • SITEMAP